18.01.24 PI Nyheder

Ambitiøs 2030-plan og store investeringer skal gøre dansk sukkerproduktion grønnere

Siden 1990 har Nordic Sugar reduceret sit energiforbrug med 60 procent. Med flere grønne projekter i sigte forventer sukkergiganten at nå målet om en 70 procents reduktion i 2030.

Nordic Sugars roekampagne varer omkring 110 dage. Resten af året bruger de på at optimere sukkerfabrikkerne til en grønnere fremtid.

Siden september har Nordic Sugar i Nakskov bearbejdet op mod 13.000 tons roer om dagen og produceret ca. 2.000 tons sukker dagligt. Nu er roekampagnen snart nået til vejs ende, og arbejdet med at rense og vedligeholde maskinerne skal til at gå i gang.

Men det er ikke blot vedligeholdelse, der er på dagsordenen frem til næste roekampagne. Der arbejdes også på højtryk for at optimere sukkerfabrikkerne til en grønnere fremtid.

-Den grønne omstilling er enormt vigtig for Nordic Sugar, fordi vi som alle andre virksomheder har et fælles ansvar for at passe på miljøet. Og når man er en virksomhed, der er dybt afhængig af landbruget, er det jo afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at beskytte naturen og dens råvarer, siger Anders Jørgensen-Juul, Head of Projects ved Nordic Sugar i Nakskov.

Siden 1990 har Nordic Sugar reduceret sit energiforbrug med 60 procent. Og med en ambitiøs plan, forventer virksomheden at reducere med yderligere 10 procent frem mod 2030. Omlægningen af produktionen fra kul og olie til gas i løbet af 2024 bliver en afgørende faktor for at nå målet.

Energioptimering på op til 20 procent

Et af de seneste grønne initiativer hos Nordic Sugar i Nakskov var udskiftningen af sukkerproduktionens hjerte, fordamperstationen, som er den mest energikrævende proces i produktionen.

- Den nye fordamperstation kan suppleret med en udvidelse af yderligere tre fordamperapparater i de kommende år bidrage med en energioptimering på op til 20 procent i sukkerproduktionen. Det skyldes den markant forbedrede energieffektivitet i de nye apparater i kombination med udvidelsen med flere trin, fortæller Anders Jørgensen-Juul.

Den nye fordamperstation i 2023 var en investering på 85 millioner kroner som led i virksomhedens grønne omstilling.

Endnu et led i Nordic Sugars grønne omstilling har været genanvendelse af varme fra procesdamp. Denne løsning har givet en besparelse på cirka 3.400 MWh i løbet af den 110-dages kampagnetid. Til sammenligning svarer det til omtrent 310 husstandes energiforbrug.

De grønne løsninger skal være stabile

Når man er en stor og energitung virksomhed er det svært ikke at støde på udfordringer undervejs i en grønnere omstilling af produktionen.

Mens virksomheden konstant overvejer bæredygtige alternativer, er det ikke altid muligt at implementere de samme grønne løsninger som andre produktionsvirksomheder. For eksempel er elektrificering af produktionen ikke en realistisk mulighed for Nordic Sugar på grund af potentielle driftsmæssige og økonomiske risici.

-På nuværende tidspunkt er der dele af vores processer, der ikke kan elektrificeres, da det endnu er for ustabil og uprøvet en løsning i sukkerproduktion. Som det er lige nu, er der bare ikke de løsninger, vi har brug for, siger Anders Jørgensen-Juul.

Men det betyder ikke, at virksomheden er afvisende overfor elektrificering – og det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om enten-eller ifølge Anders Jørgensen-Juul, som pointerer, at virksomheden løbende kigger ind i, hvordan dele af produktionen potentielt kan optimeres.

-Jeg er sikker på, at med den stigende opmærksomhed, der er på elektrificering, vil passende løsninger blive tilgængelige over tid. Indtil da fokuserer Nordic Sugar på at identificere de bæredygtige løsninger, der er tilgængelige for os lige nu og her. Vi er for eksempel meget optagede af, hvordan vi kan blive mere cirkulære, og vi ser et stort  potentiale i at få afbalanceret vores energiforbrug og biomasseoverskud, så vi i fremtiden kan drive vores fabrikker i Danmark på biogas udelukkende produceret på vores egen overskudsbiomasse, siger han.

Nordic Sugar har indtil videre investeret omkring 140 millioner kroner i grønne omstillingsprojekter i Nakskov, og der er planlagt mange flere projekter frem mod 2030.

Det næste grønne projekt hos Nordic Sugar i Nakskov indebærer udvidelse af fordamperstationen og et højere tørstof i krystallisationen, som er en investering på omkring 55 millioner kroner. Arbejdet forventes påbegyndt i løbet af 2025 eller 2026.

Relateret indhold