03.03.20 OPS Gode eksempler

Færre akutte kejsersnit takket være bølgebrus og dæmpet lys

Bølgebrus, dæmpet lys og beroligende naturbilleder. Nogenlunde sådan kan de sansefødestuer, der spreder sig med vindens hast på landets hospitaler, beskrives. Udviklingen af sansefødestuer skete oprindelig i et samarbejde mellem Nordsjællands Hospital, Philips og Wavecare, og sansefødestuerne har ført til færre akutte kejsersnit, mindre medicinindtag og større patienttilfredshed.

Før- og efterbillede af en fødestue på Slagelse Sygehus

Foto: Wavecare

Tilbage i 2013 resulterede et offentlig-privat innovationspartnerskab (OPI) mellem Nordsjællands Hospital, Phillips og Wavecare i udviklingen og etableringen af sansefødestuer til gavn for de fødende på Nordsjællands Hospital. Gennem et konstruktivt samarbejde mellem parterne er sansefødestuerne blevet forfinet og optimeret, så sansefødestuerne er gået fra et innovativt forsøgsprojekt til at blive et skalerbart produkt, der nu efterspørges rundt om på landets hospitaler – og sågar er nået helt til Kina. 

Sansefødestuerne demonstrerer således, hvordan et offentlig-privat samarbejde, der beror på nytænkning og innovation, kan styrke kvaliteten af den offentlige velfærd til glæde for patienter, pårørende og ansatte. Derudover er sansefødestuerne et godt eksempel på, at samarbejdet på tværs af den offentlige og private sektor i sundhedsvæsenet kan skabe nye og gavnlige produkter, som på kort tid kan skaleres. Det har medført, at en lang række danske og kinesiske sygehuse har etableret sansefødestuer. 

Men hvad er en sansefødestue egentlig? 

En sansefødestue har fuldstændig samme faciliteter som en almindelig fødestue, men er derudover udstyret med en speciel væg-til-væg-skærm, dynamisk LED-lys i rolige farver og specialdesignede lydprogrammer som f.eks. bølgeskvulp, som alle medvirker til at ændre stemningen på fødestuen. På den måde skaber en sansefødestue en mere afslappet og hjemlig atmosfære og virker mindre klinisk end den klassiske fødestue med det institutionslignende, hvide lys – og det beroliger den gravide. 

Forskning viser sansefødestuers positive effekt

Nu viser et studie fra 2019, som er bragt i det videnskabelige tidsskrift Nature – Scientific Report, tilmed, at sansefødestuer også har tydelige positive effekter på fødslerne. 

Forskerne bag studiet har sammenlignet 476 fødsler på almindelige fødestuer med 313 sammenlignelige fødsler på sansefødestuerne i samme periode på Nordsjællands Hospital, og studiet, som Nordsjællands Hospital har stået i spidsen for, viser, at fødslerne på sansefødestuer mindre hyppigt ender med akutte kejsersnit. På de almindelige fødestuer endte 10,7 pct. af fødslerne med akutte kejsersnit, mens tallet kun var 6,4 pct. på sansefødestuerne. Ifølge studiet kan sansefødestuer dermed reducere antallet af kejsersnit med én for hver 23. fødsel. 

Derudover viste undersøgelsen, at kvinder, der fødte til beroligende lyd og lys, samtidig fik mindre ve-stimulerende medicin sammenlignet med de fødende kvinder på almindelige fødestuer. Det kan skyldes, at sansefødestuer fremstår mere hjemlige og mindre institutionsagtige. Og det er en oplevelse, som de fødende kan nikke genkendende til. 

Sansefødestuer sikrer højere patienttilfredshed og bedre arbejdsmiljø

En undersøgelse foretaget på Nordsjællands Hospital når frem til, at de fødende kvinder oplever sansefødestuer som mindre kliniske, og at de rolige omgivelser sørger for, at den hospitaliserede atmosfære træder i baggrunden. Det skaber en mere hjemlig og afslappet stemning, så de fødende føler sig mere trygge. 

Samtidig viser en evaluering af patienttilfredsheden, at hele 93 pct. af de fødende mener, at sansefødestuer har haft en meget positiv betydning for fødeoplevelsen. Blandt deres partnere er andelen endda oppe på 95 procent. Næsten 74 procent af kvinderne oplevede, at sansefødestuen har haft meget positiv indvirkning på smerteoplevelsen. 

Derudover er sansefødestuerne med til at sikre et bedre arbejdsmiljø for jordemødrene ved at skabe et beroligende og afslappet miljø. Det gælder f.eks., hvis der skulle opstå komplikationer eller ved jordemødrenes natte- og døgnvagter, hvor det kan være lettere for personalet at opretholde den naturlige døgnrytme, når der arbejdes på en sansefødestue. 

Sansefødestuerne har været så stor en succes, at Nordsjællands Hospital i 2019 har valgt at etablere yderligere to sansefødestuer, mens Slagelse Sygehus har valgt at installere Wavecares sansefødestuer på samtlige fødestuer. Herudover har Wavecare også leveret sansefødestuer på Rigshospitalet, Hvidovre og Nykøbing Falster Hospital, mens særligt kinesiske hospitaler også har fået øjnene op for Wavecares sansefødestuer. 

Samarbejdet mellem Phillips, Wavecare og Nordsjællands Hospital er dermed et godt eksempel på et frugtbart samarbejde, der skaber innovation og værdi for borgerne, virksomhederne og Danmark.

Relateret indhold