16.02.22 OPS Nyheder

Mangel på information underminerer det frie valg: Ni ud af ti kommuner oplyser ikke om friplejeboliger

En analyse af DI viser, at hele 85 ud af landets 98 kommuner ikke oplyser ældre og pårørende om mulighederne for at vælge en friplejebolig. Branchedirektør i DI Jakob Scharff finder det kritisabelt, at kommunerne ikke lever op til deres forpligtelser. ”Et kollektivt kommunalt svigt,” siger branchedirektøren om forsømmelsen.

Foto: Getty Images

Friplejeboliger er rasende populære; det seneste årti er antallet af borgere i friplejeboliger mere end tredoblet. Dette er til trods for, at en meget stor procentdel af landets kommuner, knap 87 procent, forsømmer at oplyse ældre og deres pårørende om mulighederne for at vælge en friplejebolig. Det viser en DI-analyse, som beror på en gennemgang af kommunernes hjemmesider.

Ret til frit valg

De mange kommuners manglende information om friplejehjem er i uoverensstemmelse med serviceloven. Loven sikrer borgere visiteret til et plejehjem ret til selv at vælge, hvilket plejehjem de ønsker at bo på. Uagtet om det er et kommunalt plejehjem, et friplejehjem eller sågar et plejehjem i en anden kommune end borgerens hjemstavnskommune, har borgeren ret til selv at bestemme. Kommunerne er forpligtede til at informere borgerne om mulighederne for selvbestemmelse i forbindelse med det frie valg af plejehjem1. Denne forpligtelse lever de færreste kommuner dog op til, idet de fleste kommuners hjemmesider står tomme for information om friplejeboliger.

Jakob Scharff, branchedirektør i DI, mener, at mangel på information underminerer det frie valg. ”Det er bekymrende, at kommunerne ikke tilvejebringer borgerne information om friplejeboliger,” siger Scharff og uddyber: ”Det undergraver fritvalgsordningen og begrænser borgernes muligheder for at præge og bestemme, hvordan de ønsker at tilbringe deres ældretilværelse. Her svigter kommunerne borgerne.”

Lavt informationsniveau

Foruden information om borgernes muligheder for at vælge en friplejebolig, har DI i analysen gennem yderligere tre kriterier undersøgt hver enkelt kommunes overordnede informationsniveau til borgerne. På en skala fra 0-6 befinder langt størstedelen af landets kommuner sig i den lavere halvdel. Hele 97 ud af 98 af kommunerne opnår en score mellem 0 og 3, hvilket indikerer et overordnet lavt informationsniveau blandt kommunerne.

Når kommunernes scorer brydes ned, er det grundlæggende kommunernes manglende offentliggørelse af brugertilfredshedsundersøgelser fra de forskellige tilgængelige plejetilbud, der trækker gennemsnitsscoren i den forkerte retning. Kun to ud af 98 kommuner har offentliggjort en opdateret brugertilfredshedsundersøgelse, men ingen kommuner har gjort undersøgelsen nemt tilgængelig på kommunens hjemmeside. ”Mange kommuner laver løbende tilfredshedsmålinger, men det er desværre de færreste, der offentliggør dem og gør det let tilgængeligt. Det betyder jo, at ældre og deres pårørende ikke får en sammenlignelig vurdering af oplevelsen af at bo på de forskellige plejehjem. Og derfor kommer de hurtigt til at vælge plejehjem med bind for øjnene eller på baggrund af måske gamle rygter,” siger Jakob Scharff.

Friplejeboliger for fremtiden

Med den demografiske udvikling, hvor vi bliver flere ældre, og de ældre lever længere, følger også en stigende efterspørgsel efter alternativer til den kommunale pleje.

”Vi ser allerede nu, at borgerne i stigende grad efterspørger friplejeboliger. Hvis kommunerne tilvejebragte tilstrækkelig information til borgerne, ville endnu flere sikkert benytte sig af deres rettigheder og vælge et friplejetilbud,” siger Jakob Scharff og fortsætter: ”Information om retten til selvbestemmelse og valgmulighederne er en forudsætning for det frie valg; hvis borgerne ikke kender deres rettigheder og muligheder, undermineres det frie valg.”

Læs mere: Se hvordan din kommune klarer sig i forhold til at sikre kommunens borgere frit valg på velfærdsområderne.

 

Noter

  1. Bekendtgørelse om plejehjem og beskyttede boliger, §13
Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold