08.09.22 OPS Nyheder

Lokal Erhvervsvenlighed 2022: Brønderslev Kommune er bedst til at samarbejde med private leverandører

Brønderslev Kommune løber med titlen som den kommune, der er bedst til at inddrage private leverandører i den kommunale opgaveløsning. Det viser Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner.

Den 6. september 2022 kunne Dansk Industri offentliggøre den årlige erhvervsvenlighedsundersøgelse, som er baseret på virksomhedernes bedømmelse af erhvervsvenligheden i landets 98 kommuner samt en række statistiske indikatorer.

Virksomhederne har taget udgangspunkt i, hvordan de har oplevet infrastrukturen, uddannelsesforholdene, afgiftsniveauerne og andre relevante parametre for det lokale erhvervsklima.

Virksomhederne står klar til at samarbejde

En af de måder, kommunerne kan gøre sig attraktive over for virksomhederne på, er ved at være åbne for at lade private leverandører byde ind på løsningen af de kommunale opgaver.

Kommunernes samarbejde med private leverandører måles ved Indikatoren for Konkurrenceudsættelse (IKU). Her befinder Brønderslev Kommune sig i top med en overordnet IKU på 36,5 pct, hvilket er den 4. højeste IKU på landsplan. Det vil sige, at 36,5 pct. af de udbudsegnede opgaver i kommunen løses i samarbejde med private leverandører. Det er særligt de borgernære velfærdsopgaver som børnepasning, ældrepleje og socialområdet, hvor private aktører spiller en stor rolle i kommunen. Det gennemsnitlige IKU-niveau på landsplan er 26,9 pct.

Endelig har virksomhederne i kommunen angivet deres tilfredshed med kommunernes udbudsprocesser, herunder mht. tidsfrister, markedsdialog og udbudsmaterialet.

Læs hele rapporten om Brønderslev Kommune her.

Brønderslev Kommune stryger til tops

Baseret på den faktiske konkurrenceudsættelse og virksomhedernes vurderinger er Brønderslev Kommune altså den kommune, der er bedst til at samarbejde med private leverandører. Kommunen har da også gennemgået en bemærkelsesværdig fremgang på området. Siden 2012 er Brønderslev desuden den kommune, der har haft den tredjestørste stigning i IKU1.

Nedenfor ses top 10 over de bedste kommuner indenfor kategorien.

  1. Brønderslev
  2. Vejen
  3. Guldborgsund
  4. Høje-Taastrup
  5. Silkeborg
  6. Haderslev
  7. Hedensted
  8. Holstebro
  9. Nordfyns
  10. Varde

Læs hele hovedrapporten her.

Sådan måles kommunernes samarbejdsevner

Rangeringen af kommunernes brug af private leverandører er både baseret på bedømmelser fra virksomhederne og en række objektive statistiske indikatorer.

Kategorien ’Brug af private leverandører’ beskriver kommunens placering på spørgsmål om tilfredshed med kommunens udbudsproces (materiale, tidsfrister og dialog) samt kommunens placering på fire statistiske indikatorer, der viser, i hvor høj grad kommunen konkurrenceudsætter borgernære velfærdsopgaver samt støttefunktioner og tekniske opgaver.

Find din kommunes placering og læs mere om undersøgelsen her.

Noter

  1. DI Analyse (2022). Kommunernes samarbejde med virksomhederne kan løftes med 38 mia. kr.
Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold