12.03.24 OPS Nyheder

Jakob Scharff: Vi får alt for lidt innovation ud af de offentlige indkøb

Innovativt offentlig-privat samarbejde kan løse velfærdssamfundets udfordringer og samtidig være en drivkraft for nye vækst- og eksporteventyr for danske virksomheder.

Forestil dig, at en app med kunstig intelligens giver medarbejderne besked på telefonen, hvis en plejehjemsbeboer er faldet ud af sin seng – eller at vi kunne genbruge gammel asfalt igen og igen, så vi sparer tid, penge og CO2 ved renovering af vejene. 

Det kan vi faktisk allerede i dag. De er nemlig begge eksempler på innovative løsninger, der er udviklet via offentlig-privat samarbejde. Det sker bare alt for sjældent og i for lille skala i dag. 

Rundt omkring i kommuner og regioner er man sådan set ganske opmærksomme på vigtigheden af at tænke nyt. En ny undersøgelse fra Center for Offentlig-Privat Innovation viser således, at flere end fire ud af fem offentlige arbejdspladser har implementeret en innovativ løsning over en toårig periode. Men når samme undersøgelse samtidig viser, at blot 16 pct. af løsningerne er baseret på samarbejde med private virksomheder, så vidner det også om et enormt uforløst samfundspotentiale. 

Når det offentlige insisterer på gør-det-selv-arbejde, går vi både glip af virksomhedernes ekspertise, investeringer og teknologi, men får heller skabt grobunden for, hvad der kan blive et succesfuldt vækst- og eksporteventyr. Store danske virksomheder som f.eks. Falck og Netcompany bygger i høj grad på løsninger skabt i tæt samarbejde med den offentlige sektor, og det vil da være fjollet, ikke at hjælpe flere af den type virksomheder på vej. 

Udnyt indkøbsmilliarderne

Løsningen er en kulturforandring i den måde, det offentlige arbejder med indkøb og innovation på. I 2022 købte den offentlige sektor ind for hele 448 mia. kr. Det er penge, vi allerede bruger, men som i langt højere grad kan rettes mod innovation, hvis vi vil. 

Det kræver for det første, at innovation og indkøb bliver uløseligt forbundet i hver enkelt offentlig organisation. Det skal være slut med ’not invented here’-tankegangen, hvor den enkelte kommune eller region foretrækker at opfinde sin egen AI-løsning i stedet for at indkøbe og implementere eksisterende løsninger med dokumenteret effekt. 

For det andet skal vi arbejde systematisk med skala og volumen i de offentlige indkøb, så der sendes et klart signal til virksomhederne om, at efterspørgslen og forretningsgrundlaget er sikkert Et godt eksempel på et sådant signal er den hensigtserklæring som 14 store offentlige bygherrer for nyligt har underskrevet

De vil fremover stille krav til deres leverandører om brug af emissionsfrie arbejdsmaskiner – til gavn for både klimaet og arbejdsmiljøet på landets byggepladser. Det fortæller virksomhederne, at de kan regne med det offentliges efterspørgsel efter innovative, grønne løsninger. 

Vi skylder både den offentlige og den private sektor at få så meget innovation, vækst og værdi ud af det samarbejde og den samhandel, som kun få lande på verdensplan er bedre til, end vi er i Danmark. 

Indlægget blev bragt i Finans den 11. marts 2024. 

Relateret indhold