03.01.24 Nyheder

Før fyldte alkohol alt: ”Nu har jeg lige udnævnt mig selv til køkkenchef”

Et job i køkkenet på Hotel du Vest gav Alexander Sundgaard mod på at skære alkoholen fra. Nu vil han lære noget og drømmer om at blive tjener. Hos den specialpsykiatriske koncern Gran Recovery and Health, der ejer hotellet, er beskæftigelse en vigtig del af behandlingen af borgere med misbrugsproblemer.

”Jeg drak heftigt i nogle år, det kunne være en flaske om dagen, når det var værst, og i hele den periode havde jeg meget svært ved at se fremad,” fortæller 22-årige Alexander Sundgaard.   

Men da han kom i behandling for sit alkoholmisbrug og flyttede ind på et botilbud under den specialpsykiatriske koncern Gran Recovery and Health, ændrede det sig. Her er beskæftigelse en del af behandlingen, og Alexander Sundgaard fik job som opvasker i cafeen på det hyggelige Hotel du Vest i Nykøbing Sjælland.

Her kunne han lide at være, og allerede efter få uger rykkede han ind i køkkenet og blev oplært i at assistere køkkenchefen. Hotellet drives som en socialt ansvarlig virksomhed under Gran Recovery and Health, og i cafeen arbejder køkkenpersonale og beboere fra koncernens beskæftigelsestilbud side om side.


I starten havde jeg stadig et stort alkoholmisbrug, og det var rimeligt svært at stoppe. Men jeg ville gerne lære noget – for jeg ville gerne blive bedre i køkkenet og til at tale med kunderne – og det gav mig lyst til at cutte alkoholen fra, Alexander Sundgaard
1 godt råd fra Alexander Sundgaard, cafemedarbejder på Hotel du Vest

Giv så meget anerkendelse og forståelse, som du overhovedet kan. Det vigtigste er, at alle mennesker er forskellige – så hvis du vil behandle mennesker ens, er du faktisk nødt til at behandle dem forskelligt. Det betyder, at du er nødt til at lære dine medarbejdere godt at kende for at finde ud af, hvordan du viser hensyn til hver enkelt.

Derfor begyndte han gradvist at trappe ned – fra en flaske til en halv og så en kvart. I dag er Alexander Sundgaard ædru og er flyttet fra botilbuddet til en selvstændig udslusningsbolig. Han drømmer om at uddanne sig til tjener, men til en start nyder han den struktur og stabilitet, som jobbet på hotellet giver.  

Et godt match kan løfte mennesker

Beboerne på botilbuddene under Gran Recovery and Health bliver typisk henvist af kommunen og kommer med vidt forskellige diagnoser og problematikker. Så snart det er muligt, indgår beskæftigelse som et vigtigt element i behandlingen, og det er der flere årsager til, forklarer HR-chef Charlotte Stigkær.  

”Grundlæggende har alle brug for en hverdag, hvor der er noget at stå op til. Så det er vigtigt, at vores beboere får mulighed for at indgå i et fællesskab og bidrage med noget nyttigt og meningsfuldt, som de bliver anerkendt for,” forklarer hun.

Beboerne kan indgå som en del af medarbejderstaben på forskellige beskæftigelsessteder under Gran Recovery and Health. Ud over hotellet er der blandt andet et landbrug, en gårdbutik og en entreprenørvirksomhed.

”Når du arbejder, bliver du hurtigt ”Ulla fra butikken” eller ”Ulla, der arbejder på byggepladsen”. Der er meget identitet forbundet med at arbejde et sted, og det er vigtigt, for du er jo ikke din diagnose eller dit misbrug,” uddyber Charlotte Stigkær.  

At skabe et godt match for beboerne handler ligesom i alle andre jobs om at være nysgerrig på, hvad der er muligt, og hvad der giver mening for den enkelte, fortæller hun:      

”Det er jo ikke alle, der som Alexander trives supergodt i et køkken, hvor der fx kan være larm og støj. Så det handler om at spørge åbent og lytte til det menneske, der sidder overfor en.”

Beboerne spejler sig i de ansatte

På knap 40 år er Gran Recovery and Health vokset fra et at være et lille botilbud til en stor specialpsykiatrisk koncern med cirka 300 ansatte. Med den helhedsorienterede tilgang til behandling har koncernen mange forskellige fagligheder i spil.

”Vi har en meget mangfoldig skare af medarbejdere, så beboerne har gode muligheder for at møde ansatte, som de kan spejle sig i og hente inspiration fra,” fortæller Charlotte Stigkær.

Det kan blandt andet være godt at se, at de ansatte er forskellige, at de udvikler sig, og at de er dygtige til deres arbejde og har en glæde ved at udføre det, peger Charlotte Stigkær på.  

”Nogle steder har vi fx medarbejdere, der arbejder i fleksjob. Det er velkvalificerede medarbejdere, som blot har brug for, at der tages nogle individuelle hensyn, og det kan være godt at se, at det er muligt,” siger hun.

Gran Recovery and Health har også gode erfaringer med at ansætte ufaglærte medarbejdere og så betale for, at de uddanner sig. Det kan give god mening, når en medarbejder har potentialet og passer godt ind i koncernen. 

Alle kan jo have noget i livet, som gør, at man ikke får taget en uddannelse, og for vores beboere er det glimrende at spejle sig i, at man kan få en ny mulighed og komme videre Charlotte Stigkær
3 gode råd fra Charlotte Stigkær, HR-chef hos Gran Recovery and Health
  • Grundlæggende skal du møde det menneske, der sidder overfor dig – ligesom ved alle andre ansættelser. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, om der er nogle særlige behov. Men der skal også være god kemi og et godt match mellem medarbejderens kompetencer og virksomhedens behov.
  • Tal åbent om det, hvis en sårbar medarbejder virker presset. Spørg, hvordan du kan hjælpe medarbejderen med at skærme sig – fx mod for mange indtryk eller krav.
  • Vær ærlige om, hvad I som virksomhed kan rumme. Alle virksomheder kan arbejde med at blive mere rummelige og mangfoldige, men det ikke alle virksomheder, der kan rumme alle udfordringer.

Hun forudser, at Gran Recovery and Health i fremtiden vil give flere medarbejdere mulighed for at tage en uddannelse, som koncernen betaler. For som arbejdsmarkedet udvikler sig, kan det om få år blive svært at rekruttere personale som fx pædagoger og social- og sundhedshjælpere.

Next stop: Tjeneruddannelse i København

I køkkenet på cafeen har Alexander Sundgaard spejlet sig grundigt i de ansatte, han har arbejdet sammen med. Han synes selv, han har lært noget af de fleste, og hen ad vejen er både evnerne og selvtilliden vokset. Så han tager gerne lidt ekstra ansvar nu, hvor cafeen er i gang med at skifte køkkenchef.

”Ja, nu har jeg lige udnævnt mig selv til køkkenchef i et par måneder,” siger han med en vis tilfredshed i stemmen og forklarer, at han jo efterhånden kender de fleste af opgaverne.  

Oprindeligt ville han også gerne selv være kok. Men da hans citrusallergi forhindrer ham i at smage på meget mad, er hans mål i stedet at uddanne sig til tjener. Han kan nemlig også godt lide at komme ud af køkkenet og have kontakt med kunderne.

Som første skridt skal Alexander Sundgaard tage en erhvervsgrunduddannelse (EGU), så han kan blive klar til at uddanne sig til tjener. Modsat årene, hvor alkoholen tog over, kan han i dag se en fremtid for sig og sætte ord på sine mål.

”Lige nu er jeg ved at finde fodfæste og skabe stabilitet i mit liv. Men om to år håber jeg, at jeg er i gang med en uddannelse i København eller i hvert fald tæt på at gå i gang,” siger han.  

”Og om ti år … der håber jeg, at jeg er flyttet tilbage til Jylland, hvor min familie bor. Jeg synes, Aarhus er en hyggelig by, og jeg vil gerne finde en god arbejdsplads og måske en kæreste, som jeg kan falde til ro sammen med.”

Om Hotel du Vest og Gran Recovery and Health

Hotel du Vest drives som en socialt ansvarlig virksomhed under den specialpsykiatriske koncern Gran Recovery and Health. Koncernen favner fem virksomheder med botilbud samt en række behandlings- og beskæftigelsestilbud. Beskæftigelse er et vigtigt element i den helhedsorienterede behandling, hvor der blandt andet er fokus på fællesskab, ansvar og anerkendelse. På Hotel du Vest og i koncernens øvrige beskæftigelsestilbud arbejder personale og beboere sammen.

Skrevet af:

Eleonora Holm Rosenkilde, Rikke Ravn Faber

Relateret indhold