Før vi kan redde liv, må vi ændre måden, vi tænker sundhed

I dag er mere end to milliarder mennesker i verden påvirket af mangel på mikronæringsstoffer. Det betyder, at de mangler små, men helt essentielle mængder af de mineraler og vitaminer, som kroppen kræver for at vokse og udvikle sig ordentligt. Og konsekvenserne kan være dystre. Alene i år vil omkring en million mennesker dø af vitamin A-mangel.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er vitamin A-mangel et af de største ernæringsmæssige problemer i verden. Tænketanken Copenhagen Consensus går så vidt som til at fremhæve tilsætningen af ​​A-vitamin som den mest effektive måde at bekæmpe børnedødelighed på i verden.

Fra Ballerup og ud til 500 millioner mennesker

Som en førende leverandør af ingredienser til sundheds- og ernæringsindustrien er BASF involveret i en række Food Fortification – eller fødevareberigende – initiativer gennem alliancer med flere interessenter på 40 markeder globalt. Ved at udnytte deres ekspertise inden for ernæring har BASF udviklet en pulverteknologi i Ballerup, som har resulteret i, at mere end 500 millioner mennesker overalt i verden undgår sygdom og får en mere stabil start på livet.

Tilsat jod giver mening 

Har du nogensinde bemærket mærkningen "tilsat jod" på pakken med husholdningssalt på dit køkkenbord? Det er der nemlig en god grund til – for når salt beriges med jod reduceres risikoen for, at spædbørn i Danmark udvikler mentale lidelser, og at voksne får sygdommen struma.

Mens vi i Danmark har forhindret manglen på jod ved at gøre det obligatorisk i husholdningssalt siden 1998, er manglen på mikronæringsstoffer stadig et massivt globalt problem i dag.

Vitaminmangel har alvorlige konsekvenser

A-vitaminmangel er udbredt i udviklingslande. Især nybagte mødre og børn er sårbare over for vitamin A-mangel, som kan resultere i, at børn får markant nedsat syn, fysiske handicap eller bliver hæmmet i deres mentale udvikling. Med den rette ernæring kunne det have været undgået. Det anslås også, at 50.000 kvinder dør i barselssengen på grund af mangel på vitamin A.

Food Fortification giver folkesundhed

En måde at løse problemerne med vitamin A-mangel er gennem kosttilskud eller vitaminpiller. Det er en relativt dyr metode, og derfor stopper de positive virkninger på grund af manglende evne til at fortsætte tilskuddet, så snart der ikke er nogen til at betale for dem. Food Fortification har på den anden side vist sig at skabe mere konsistente forandringer. Ligesom eksemplet med jod i husholdningssalt betyder Food Fortification, at forbrugerne forsynes med de mikronæringsstoffer, de har brug for, gennem berigelsen af hverdagsvarer, som de i forvejen køber.

Vitamin i pulverform

For at berigelsen af fødevarer skal lykkes, kræver det, at mikronæringsstofferne er lette at tilføje i fødevarer, og at de produceres så omkostningseffektivt, at forbrugerne stadig har råd til dem. I mere end 30 år, og som en af ​​de første i verden, har BASF’s fabrik i Ballerup specialiseret sig i at optage vitamin A i pulverform. Det giver den fordel, at vitaminet er stabiliseret og kan bruges i en række fødevarer uden nogen væsentlig indflydelse på prisen på slutproduktet.

Beriget madolie

Tag for eksempel et dagligdagsprodukt som madolie: Når det vitamin A-berigede pulver tilsættes vegetabilsk olie, er prisstigningen i mange tilfælde så lav som 0,2 procent. Derfor kan den berigede olie blive en naturlig del af mange menneskers forbrugsmønstre, og på den måde føre til en permanent forbedring af deres helbred og velbefindende uden behov for velgørenhed eller subsidier.

Partnerskaber er vigtige

For at det berigede A-vitaminpulver kan nå ud til hele verden, er samarbejde med myndigheder, private virksomheder og ngo'er afgørende. Især når det kommer til de grupper, som har det største behov for mikronæringsstoffer.

Det er op til de enkelte lande og myndigheder at opstille standarder for indholdet af mikronæringsstoffer i fødevarer. Ligesom det er de samme lande og myndigheder, der er ansvarlige for at måle virkningerne af et øget indtag af vitamin A. Når det kommer til vejledning omkring, hvordan A-vitaminpulveret blandes med andre ingredienser og fødevarer, hjælper eksperter fra BASF Ballerup til gengæld med sparring og erfaring i hele verden.