Jesper Busk sad for bordenden af DI Services bestyrelse fra 2012 til 2018, og har siden været både menigt medlem og næstformand. At han blev spurgt igen, betragter han som en ære.

22.09.23 DI Service Nyheder

Mindst muligt bureaukrati, mest muligt ansvar – og så afsted

Sådan lyder ingredienserne til succes fra adm. direktør Jesper Busk. Han har lært det af en tidligere skibsværftsejer og i Livgarden. I dag leder han Danmarks største vikar- og rekrutteringsvirksomhed – og planlægger at bruge opskriften på både JKS’ ekspansion i Norden og som formand for DI Service.

Du skal bare fokusere på det vigtigste, Jesper – kunderne og kandidaterne. Minimer bureaukrati, uddeleger ansvar, sæt det rigtige hold og hold humøret højt på dig selv og alle i virksomheden.

Cirka sådan lød jobbeskrivelsen fra Jan Stampe, ejerleder af JKS A/S, da Jesper Busk mødte ham første gang tilbage i 2007.

- Engagementet lyste ud af øjnene på ham. Og jeg tænkte, hold da op – her er en ildsjæl, en salgsfokuseret, kommercielt tænkende ildsjæl, fortæller Jesper Busk.

Mødet var kommet i stand, fordi Jan Stampe ville høre, om Jesper Busk ville være eksternt bestyrelsesmedlem i vikar- og rekrutteringsvirksomheden. Og måske også hjælpe med at lægge et par virksomheder sammen, som en slags særlig vikar, nu han – Jesper Busk – alligevel var bundet af en konkurrenceklausul mellem to toplederjobs.

 

 

Jesper Busk
Jeg var klar over, det her var noget helt særligt. Utraditionelt, men en utrolig spændende mulighed og noget, jeg rigtig gerne ville. Noget af det eneste, jeg selv fik spurgt om var – Jan, hvor er dit kontor egentlig? Jesper Busk

 

Han pegede bare på sin bil. Og på landevejen – for han havde ikke noget.

Med ude i frontlinjen
I dag er det Jesper Busk, der er i spidsen for vikar- og rekrutteringsvirksomheden JKS som adm. direktør.

Og ham, der er blevet Jan Stampe – som han siger – med kontor i bilen, altid på farten på vej til en af virksomhedens kunder eller nu i alt 40 afdelinger rundt i hele Danmark.

- Jeg er et nyt sted hver dag. Det er sindssyg sjovt for en leder som mig, der bliver motiveret af at have fingeren på pulsen, være med i frontlinjen hos kunder og medarbejdere og bidrage med løsninger på de problemer, de slider med derude, siger han.

JKS er i mellemtiden blevet landets største vikar- og rekrutteringsvirksomhed. Hver dag går i gennemsnit 3.300 JKS-medarbejdere på job i private og offentlige virksomheder, og omsætningen – der tilbage i 2007 var 300 millioner kroner – har i dag rundet 1,5 milliarder kroner.

Masser af ansvar i en ung alder
Jesper Busk er rolig ved at have overtaget stafetten fra Jan Stampe.

Han er vant til at have ansvar. Ikke kun fra sine tidligere toplederjob som CEO i Compass Group Denmark og adm. direktør ISS Danmark, men helt tilbage fra ungdommen: I 1980’erne var den unge Jesper Busk – med egne ord – skoletræt og ikke specielt motiveret for uddannelse. Løsningen skulle vise sig at ligge i Forsvaret.

- Der var struktur og konsekvens, og jeg fik hanket op i mig selv. Livgarden tilbød mig desuden muligheden for at blive professionel soldat efter værnepligten – inklusiv en vildt god lederuddannelse med masser af ansvar. Jeg opdagede også, at jeg kunne klare store udfordringer og holde hovedet koldt, fortæller han.

Kort fra konsulent til adm. direktør
Den adm. direktør understreger, at han ikke er alene om styre slagets gang i JKS.

Underdirektør og aktionær i JKS, Søren Ingemann tager sig for eksempel af overenskomster, personalejura, it og så prioriterer han at være synlig og deltager i en lang række kundemøder.

Derudover ledes forretningen af en række regionale og lokale chefer, hvor langt de fleste har været med i hovedparten af virksomhedens udvikling, som de har sat et uvurderligt aftryk på.

I Jan Stampes ånd har JKS også stadig en flad kultur med mindst muligt bureaukrati.

- Det er klart, at vi i dag har folk, der tager sig professionelt af alt vedrørende finans, bogholderi, CSR og ESG. Men der er fortsat ultrakort fra konsulenterne til mig. Og en stor del af budgetter og strategier ligger stadig meget decentralt ude i afdelingerne, siger Jesper Busk.

Det værste er ikke at gøre noget
Han vender flere gange tilbage til det, han kalder ’licens to act’. Det her med at handle.

JKS’ adm. direktør forklarer, at hver af JKS’ 40 afdelinger servicerer sit eget marked: I Hanstholm er det f.eks. fiskeindustrien, på Lolland sukkerroer og i Midtjylland industriproduktion.

Hver afdeling kender sin branche, lokalområde og rekrutteringsbehov. Det er folkene derude, der ved, hvad virksomhederne har brug for. Derfor de har frie hænder. Bare beslut noget, siger jeg til dem. Jesper Busk

Jesper Busk fortæller samtidig, at virksomheden ind i mellem betaler en del lærepenge for de beslutninger, der bliver taget – og at der i ny og næ bliver uddelt en del kvajekage og -bajere – men hellere det.

- I min og JKS’ bog er det værste ikke at gøre noget. Det værste er ikke at gøre noget, siger han.

Da slusen blev for lille
Historien om JKS starter tilbage i 1995: Skibsværftsbranchen i Danmark var i krise – udlandet pressede priserne, og især de små værfter havde svært ved at følge med til at bygge stadigt større skibe. Også i Hvide Sande på Vestkysten.

- Slusen var blevet for lille, konkurrencen for stor, og værftet måtte lukke. Tilbage stod skibsværftsdirektøren med en medarbejderstab, som han meget nødigt ville afskedige, for de var dygtige og loyale, fortæller Jesper Busk.

Skibsværftsdirektøren dengang var Jan Stampe. Han nægtede at give op og forsøgte i stedet at leje sine folk ud til andre, beslægtede brancher. Det gik godt. Stadigt flere kunder ville bruge hans folk, så sammen med bogholderen Anette Schmidt og Søren Ingemann, stiftede han vikar- og rekrutteringsvirksomheden JKS.

- Længe før ordet disruption kom til landet, var det præcis det, Jan Stampe gjorde. Lavede en ny virksomhed ud af en lukning. JKS er forkortelsen for Johs. Kristensens Skibsbyggeri, siger Jesper Busk.

Meget mindre bureaukrati
Ny er JKS’ adm. direktør til gengæld ikke i rollen som formand for DI Service. Jesper Busk sad for bordenden fra 2012 til 2018, og har siden været både menigt medlem og næstformand. At han blev spurgt igen, betragter han som en ære. Og han er frisk – men DI Services medlemmer, skal ikke forvente oprør.

Der kommer ikke en revolution med mig. Jeg vil til gengæld fortsætte Christian Alsøs gode arbejde med bæredygtighed og troværdighed, og så skal vi have fokus på arbejdskraft og mindre bureaukrati. Jesper Busk

Jesper Busk peger på, at servicebranchen er udfordret af både manglende kvantitet og kvalitet i medarbejdere. Indsatsen for at få folk fra kanten af arbejdsmarkedet i gang er stor, men der er også behov for at få flere udlændinge til at tage job i Danmark – eller slå sig ned her.

- Ca. 50.000 af de udlændinge, der i dag arbejder i landet, er pendlere. De må gerne tage familien med og slå sig permanent ned. Det kræver dog et stort samarbejde mellem kommuner, stat, fagforeninger og virksomheder. Og det går ikke altid lige smidigt. Flere af DI Services medlemmer slider med omstændige administrative processer og måske endda bod og bøder. Det vil jeg gerne gøre noget ved, siger JKS’ adm. direktør.

På den måde er Jan Stampes ønske om mindst muligt bureaukrati nærværende i Jesper Busks tanker om fremtiden i DI Service. Som den er i den fremtid, han arbejder på at bygge for JKS.

Vikar- og rekrutteringsvirksomheden har en erklæret strategi om at bliver størst i Skandinavien. Og det er den adm. direktørs opgave at forløse ejernes mål.

- Det gør vi ved at ansætte dygtige, lokale folk i hvert land. Jeg peger på banen, de kan spille på og hjørneflagene, der hegner den ind. Så slipper jeg dem løs med fuldt ansvar og beskeden – bare kør, se at komme afsted, siger Jesper Busk.

 

Jesper Busk

55 år (f. 1967)
Adm. direktør JKS A/S siden 2015 – bestyrelsesmedlem siden 2007 og projektansat vikar i virksomheden i 2007-2008
Tidligere adm. direktør i bl.a. Compass Group Denmark og ISS Danmark
Formand for DI Service nu - samt tidligere fra 2012 – 2018
Med-grundlægger af VL 86 og fortsat medlem
Kaptajn af Reserven i Den Kongelige Livgarde
Gift og far til tre børn på hhv. 24, 22 og 18 år

JKS A/S (Johs. Kristensens Skibs-byggeri)

Danmarks største vikar- og rekrutteringsbureau
Grundlagt i 1995
Hovedkvarter i Ringkøbing
40 afdelinger i hele landet samt 5 kontorer i Norge og Sverige og et i Rumænien (hvervekontor)
195 medarbejdere og 3.300 vikarer ansat pr. dag, i gennemsnit – årsværk fuldtid – ca. 20.000 unikke mennesker i vikarjob/år
Omsætning 1,54 mia. kr. 2022

Relateret indhold