Foto: Colourbox

06.11.23 ATL Nyheder

Få din chauffør sikkert hjem – hver dag

Ny kampagne fra Arbejdstilsynet sætter fokus på de mange ulykker, der opstår, når chauffører læsser gods af.

I gennemsnit sker der over fire ulykker om ugen i forbindelse med, at chauffører læsser gods af. Flere er så alvorlige, at chaufførerne får mén og lange sygemeldinger. Og i gennemsnit mister to chauffører hvert år livet i ulykker i forbindelse med aflæsning af varer.

Flere af ulykkerne kan dog forebygges, så chaufførerne kan komme sikkert hjem - hver dag. Sådan lyder budskabet i Arbejdstilsynets nye kampagne, der i de næste uger søger at få arbejdsgivere og kørselsledere, chauffører og virksomheder, der modtager varer, til at gøre mere for at forebygge arbejdsulykker.

Tal om arbejdsmiljøet

Kampagnen hilses velkommen af ATL’s arbejdsmiljøkonsulent, Susanne Linhart, der håber, kampagnen vil være med til at gøre et sikkert arbejdsmiljø til et emne, man taler mere om i det daglige.

Mange chauffører er servicemindede, og nogle gange måske lidt for servicemindede i bestræbelserne på at gøre alle kunder tilfredse. Desværre også, når forholdene ude hos kunden ikke er i orden, indleder Susanne Linhart og fortsætter:
Derfor er det vigtigt, at arbejdsgiveren, typisk vil det være en opgave for en kørselsleder, også får spurgt chaufførerne, om der er noget, der er bøvlet ude på ruten, frem for at vi kun får talt om, hvorvidt alle varer er blevet leveret til tiden, siger Susanne Linhart.

Ifølge arbejdsmiljøkonsulenten er det at tale om arbejdsmiljø i det daglige med til at skærpe chaufførernes egen sans for at lave en risikovurdering, når de læsser af. Samtidig smitter det også af på egen arbejdsplads, der også bliver bedre rustet til at gå i dialog med en kunde, hvis forholdene ikke er i orden.

Kampagne sigter bredt

Samtidig er Susanne Linhart glad for, at kampagnen sigter på, at arbejdsulykker er en opgave for alle i branchen. På Arbejdstilsynets kampagneside er der nemlig samlet forskellige råd og vejledninger, der hver især målretter sig mod chauffører, arbejdsgivere og disponenter, samt de virksomheder, der modtager varer.

Læs mere om kampagnen på Arbejdstilsynets hjemmeside, hvor man også kan tilmelde sig et gratis webinar om forebyggelse af arbejdsulykker: Forebyg ulykker: Til dig, der er arbejdsgiver og kørselsleder/disponent - Arbejdstilsynet (at.dk)

Arbejdspladser kan også tilmelde sig workshops om arbejdsmiljø, der er arrangeret af BFA Transport. De bygger på principperne i Vision Zero, der sigter på at gøre arbejdsmiljø til en fast del af samtalen i virksomheden.

Læs mere om workshops her: Kom til workshop om arbejdsulykker og forebyggelse - ATL - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold