Bestyrelsesformand i ATL, Henrik Tofteng

17.11.23 ATL Nyheder

Golfbanen må fortsat spejde langt efter Henrik Tofteng

ATL’s bestyrelsesformand, Henrik Tofteng, fyldte 60 år den 19. november. Alligevel må golfdrømmene vente, for vognmanden på Vestegnen har fortsat masser af faglige ambitioner og håber blandt andet på, at transportbranchen en dag atter vil samle sig under én fane.

I 2007 deltog ATL’s bestyrelsesformand, Henrik Tofteng, første gang i overenskomstforhandlingerne på transportområdet. Selvom det i dag er 16 år siden, husker han de fleste detaljer om forhandlingerne, der til sidst endte i forligsinstitutionen, hvor der skulle tre og et halvt intense døgn til, før en ny overenskomstaftale kom i hus.

Altså den kamp eller tovtrækkeri med modparten, eller hvad skal man kalde det, var jo enormt spændende at være med til. Og det er det stadig. Ja, i det hele taget er hele arbejdsgiveriet med overenskomster og emner som rekruttering, uddannelse og arbejdsforhold virkelig noget af det, der gør det sjovt at blive ved, siger Henrik Tofteng.

Kort forinden har han budt velkommen til hovedsædet i et industrikvarter i Brøndby, hvor virksomhedens røde renovationsbiler med Henrik Toftengs navn på siden én efter én er ved at fylde pladsen op. Mænd i gule veste smutter ind og ud ad kørselskontoret i stueetagen, hvor nøgler og køresedler skifter hænder.

Aldrig talt timer

Det er først på eftermiddagen, og fyraften nærmer sig for de fleste af virksomhedens medarbejdere, mens det samme ikke gælder Henrik Tofteng selv, hvis arbejde fortsat fylder det meste.

I de første mange år stod jeg op kvart over tre om morgenen og kom hjem ud på eftermiddagen. Hver dag og weekenderne med. Det gør jeg ikke længere, og jeg holder også fri i weekenden, for det har jeg lovet fru Tofteng, siger han og smiler.

Den sparsomme fritid bliver især brugt med familien, der udover fru Gitte, tæller fire voksne børn, og hvor den årlige familieskitur er fast tradition.

Men selvom jeg altid har arbejdet meget, prioriterede jeg altid at komme til alle forældremøder og arrangementer på skolen. Men kommer jeg til at udtale mig om børneopdragelse, er mine fire børn meget hurtige til at indvende, at det har jeg da intet som helst forstand på, siger Henrik Tofteng og griner.

Kørte ”skraldemøg” med morfar

Lysten til det arbejdsomme liv som vognmand blev vakt i en ganske tidlig alder foranlediget af de mange sommerferier og weekender, som han og lillebror Flemming tilbragte hos deres mormor og morfar. Her fik drengene lov at køre ”skraldemøg” med morfar Knud, der selv var vognmand, og hvis portræt i dag indtager ærespladsen på væggen, mens diplomet for årets virksomhed i Brøndby Kommune fortsat mangler at blive hængt op.

Tidligt aftalte Henrik Tofteng og morfar Knud, at Henrik skulle overtage forretningen, hvis ikke der var ældre familiemedlemmer, der ville. Dog havde morfaren én betingelse: Henrik skulle tage en uddannelse først. For sådan en havde morfaren aldrig selv fået, da han var yngste dreng ud af en børneflok på 16 i en familie, hvor pengene var små.

Da Henrik Tofteng havde rodet en del med at bygge sine egne højttalere – sådan noget var forholdsvis udbredt dengang - valgte han at blive elektriker og fik læreplads hos Monberg & Thorsen.

Da jeg så fik mit svendebrev, tænke jeg, at jeg lige ville holde lidt ferie først, men så talte jeg med morfar, der sagde, at nu havde han ventet på mig i flere år, så jeg kunne komme og starte på mandag.

Og sådan gik det til, at Henrik Tofteng kun nåede fire dage som udlært elektriker, inden han som tyveårig overtog morfarens vognmandsforretning, der i alt talte tre biler. Resten er nærmest historie, som han siger. Gennem årene har Henrik Tofteng udvidet forretningen med blandt andet containerudlejning, makuleringsvirksomhed og opbygning og salg af renovationsbiler, mens modervirksomheden, Henrik Tofteng A/S, i dag er vokset til ca. 50 biler og 65 ansatte.

En samlet branche?

Drivkraften er dog stadig den samme som i starten. Nemlig at få virksomheden til at lykkes både økonomisk og som arbejdsplads for forskellige mennesker. Emner som uddannelse og lærlinge har altid betydet meget for Henrik Tofteng og det samme har det at hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og se dem lykkes både arbejdsmæssigt og socialt.

Det har jeg nok med fra morfar af, siger han, og sender et blik op til morfar Knud, der kigger med fra væggen.

I dag bestrider Henrik Tofteng et hav af bestyrelsesposter og er blandt andet bestyrelsesformand i ATL, medlem af DI’s hovedbestyrelse, bestyrelsesformand for TEC samt oldermand i Københavns Vognmandslaug. Alt sammen for at give branchen – og samfundet i videste forstand - de bedste vilkår. Samtidig har han et stille håb om, at vognmandsbranchen en dag atter vil samle sig.

Det må du godt citere mig for. Ved at stå samlet under ét, får vi en endnu stærkere stemme som branche, siger Henrik Tofteng, der også håber, mulighederne for at hente arbejdskraft i udlandet på ordnede vilkår bliver bedre for at aflaste branchens udfordringer med at rekruttere.

Men hvad skal tiden så bruges på, hvis han en dag i fremtiden vælger helt at forlade branchen?

Min store drøm om at lære at spille golf startede for ti år siden, men jeg har slet ikke lært det endnu. Også selvom jeg for længst har både medlemskab, startsæt og det hele, siger Henrik Tofteng og indrømmer, at det ikke blev til én eneste runde i den forgangne sommer.

Men det slår ham ikke ud. Golfspillet skal han nok få lært, mener han. Og så er der jo det med kærligheden til faget.

Jeg laver jo i bund og grund stadig det, jeg bedst kan lide at lave.

Blå bog - Henrik Tofteng

Født den 19. november 1963 i København.

Uddannet elektriker.

Gift med Gitte og har med hende tilsammen fire voksne børn.

Overtog i 1984 sin morfar, Knud Toftengs vognmandsforretning, der kørte dagrenovation i København.

Siden er Henrik Tofteng A/S løbende udvidet og har i dag ca. 50 lastbiler og 65 medarbejdere og henter i dag erhvervsaffald, udlejer containere og tilbyder mobilmakulering for offentlige og private kunder i Storkøbenhavn og Nord- og Sydsjælland.

Henrik Tofteng stiftede første gang kendskab til bestyrelsesarbejde i Søndre Birks Vognmandsforening og er i dag engageret i mange bestyrelser: Bestyrelsesformand i ATL, bestyrelsesformand for TEC, oldermand i Vognmandslauget i København samt bestyrelsesmedlem i DA, DI og Håndværkerforeningen i København.

Relateret indhold