Alex Andersen Ølund A/S satser målrettet på mentorer, fortæller HR-chef Jens Hansen (tv.) der her ses i selskab med en af virksomhedens mentorer, Thomas Johansen.

20.12.23 ATL Nyheder

Styrk lærlingeindsatsen med et mentorkursus

På Transportbranchens mentorkurser kan nuværende og kommende mentorer lære at motivere og inspirere lærlinge, så de får en god start i transportfaget.

En dygtig mentor kan være forskellen på, om en lærling gennemfører sin uddannelse eller ej, da mentoren er med til at påvirke lærlingens motivation, trivsel og opfattelse af transportfaget.

Derfor udbyder Transporterhvervets uddannelser (TUR) igen i 2024 deres populære mentorkurser: Transportbranchens mentoruddannelse - TUR Transporterhvervets Uddannelser

Ifølge underviser Jette Lindskov fra EUC Lillebælt, skaber mentorer også værdi både for lærlingene og resten af virksomheden.

Dem der er i branchen, der gerne vil mere, dem skal vi have til at blive i branchen. Ved at blive mentor får de mulighed for at få mere ansvar og flere opgaver, og det er med til at fastholde dem. Samtidig arbejder mentorerne med at fastholde lærlinge og elever, men også nye kollegaer, siger Jette Lindskov, der siden 2016 har undervist kommende mentorer på EUC Lillebælt.

Sænker personaleomsætningen

Hos Alex Andersen Ølund A/S har de i flere år udpeget erfarne medarbejdere til at tage sig af lærlinge og nye medarbejdere.

Vores mentorordning er simpelthen direkte målbar på vores personaleomsætning, så det er en rigtig god ting både for de nye selv og for virksomheden, siger HR-chef Jens Hansen.

Virksomheden har i dag 14 mentorer. Alle har de været en tur forbi skolebænken, inden de fik ansvar for lærlinge og nye medarbejdere.

Vi har med mennesker at gøre, så det er ikke nok, at vedkommende bare er erfaren og dygtig til sit arbejde. Når vi har udpeget nogen, vi tror egner sig, og som selv har lysten, sender vi dem altid på kursus, hvor de lærer en masse om den nye rolle og finder ud af, om de har den rigtige forståelse af tingene.

Udløser bonus

Uddannelsen er sammensat af AMU-kursus ”40373 Sidemandsoplæring” og ”49234 EUD-Praktikvejledning – for den daglige oplærer” og kan tages på én gang (begge AMU-kurser lige efter hinanden) eller deles op over flere omgange. Der kan søges om løntabsgodtgørelse og befordringsgodtgørelse ved deltagelse i kurset, der også udløser mentorbonus på 5.000 kroner fra Transportens Uddannelsesfond (TU).

Relateret indhold