Det kræver koncentration og skills at styre en kran. Arkivfoto: DM i Skills.

16.04.24 ATL Nyheder

Caroline holder fanen højt til DM i Skills

Over en fjerdedel af deltagerne er kvinder, når konkurrencen i vejgodstransport til DM i Skills afholdes i denne uge. En af dem er 23-årige Caroline Olesen, der er lærling hos Kristian Rytter Transport.

I transportbranchen er der fortsat flest mænd, men i de senere år er det blevet mere og mere almindeligt også at se kvinder i førerhusene.

Udviklingen drives især frem af de yngre generationer, hvor eksempelvis andelen af godschaufførlærlinge med lige cpr-nummer i dag udgør over ti procent af det samlede antal.

Tendensen med flere kvinder i faget går også igen til det forestående DM i Skills. Her er hele fire ud af 15 deltagere i vejgodstransportens konkurrence kvinder.

En af dem er 23-årige Caroline Olesen fra Astrup i Nordjylland, der til daglig er lærling hos Kristian Rytter Transport.

Er der sommerfugle i maven her kort inden DM i Skills?

Jeg er ret spændt, men glæder mig til at møde op og vise, at vi piger også kan. Jeg ved, der er mange dygtige konkurrenter, men omvendt tager jeg heller ikke den lange vej bare for at tabe, og jeg tror faktisk, det bliver rigtig tæt.

Hvordan forbereder du dig til DM i Skills?

På forhånd bruger jeg en del tid på at forberede mig på teorien, som der også lægges en del vægt på i konkurrencen, og så får vi en del tid til at øve i de praktiske discipliner, når vi mødes i Roskilde.

Hvad er det bedste ved dit fag?

Det er svært at sige præcist, men jeg er bare rigtig glad for mit arbejde og har mange gode kolleger og venner både på virksomheden og på skolen. Jeg har nok altid været glad for at køre, selvom det først var senere, jeg fandt ud af, at det også skulle være min levevej. Som helt ung lærte jeg at køre traktor og ATV hjemme hos mine forældre og jeg fik også kørekort på kort tid og har altid været glad for biler og den slags. 

Hvordan er det at være i en branche, hvor der ikke er så mange kvinder?

Da jeg startede, tænkte jeg da over, at jeg kom ind i et mandsdomineret fag og engang imellem er der da nogle, der tænker, at den opgave der, det kan sådan en lille pige ikke klare. Men så ser de, at det kan jeg da faktisk godt og så er den jo ikke så meget længere. Der er da lidt mandehumor eller værkstedshumor i branchen, men ikke noget, jeg ikke kan tackle. Jeg er ret åben og tager ikke sådan noget så tungt og ved, at folk omkring mig vil mig det godt. 

Hvad tror du, der skal til for at få endnu flere kvinder til at vælge transportbranchen?

Jeg tror, det er vigtigt at blive ved med at vise, at kvinder også kan det her. 

Hvad drømmer du om at lave, når du bliver færdigudlært?

Jeg er rigtig glad for at være hos Kristian Rytter Transport, og måske får jeg mulighed for at fortsætte der. Jeg har også en drøm om en dag at prøve at køre eksport og opleve, hvordan det er at køre og arbejde i andre lande.

Du kan møde Caroline og de 14 andre godschaufførtalenter på vejgodstransportens stand fra den 18.-20. april til DM i Skills i Roskilde.

Læs mere om konkurrencen på DM i Skills' hjemmeside

Relateret indhold