DI Bilbranchen Analyser

Tendens: Salg af elbiler risikerer at tabe momentum

Øget usikkerhed omkring batteripriser, samt erfaringer med øgede afgifter på elbiler fra lande omkring os, ændrer forventningerne til elbilsalget de kommende år. Bilbranchens nye kvartalsanalyse viser derfor en ny og mere ambitiøs vej til én million grønne biler på vejene i 2030.

Bilbranchen står midt i den grønne omstilling. Hver tredje nye bil, der ruller over kantstenen hos de danske bilforhandlere, er nu en elbil, og sammen med de relativt få brugte elbiler, der hvert år bliver importeret, medvirker det år for år til at øge bestanden af elbiler i landet.

Foto: Getty Images

Der er imidlertid tvivl om den prisudvikling på batterier til elbiler, som Eldrup-kommissionen antog, og som var udgangspunktet for de bilafgifter vi har i dag. Desuden viser erfaringer fra lande omkring os, at det ikke er problemfrit at ændre afgifter og tilskud til ugunst for elbilerne. Derfor har DI anvist en vej til en mere ambitiøs grøn vej til 2030. Tiltaget vil ikke alene give én mio. grønne biler, men én mio. elbiler i 2030. Du kan læse mere om tiltaget i Bilbranchens nye kvartalsanalyse, Tendens.

I Tendens kan du desuden læse, hvordan første halvår af 2023 - med undtagelse af samme periode i 2022 - er det laveste halvår i mere end ti år. Til gengæld stod de grønne biler for mere end 40 pct. af alle nyregistrerede personbiler i første halvår i år. Det er en stigning på ca. 37 procentpoint siden for fem år siden. Blandt de grønne biler stod elbilerne desuden for tre ud af fire af alle nyregistrerede grønne biler i første halvår af 2023.

Bilbranchen og DI har desuden kigget på Google-data, der i Bilbranchens Google Trends-indikator viser, at der er en forventning om øget bilsalg henover sommeren. Desuden ser Google-data ud til, at efterspørgslen også i resten af 2023 vil ligge relativt højt.

Tendens viser desuden, at de lange leveringstider på nye personbiler de senere år nu også har forplantet sig i brugtbilmarkedet, hvor udbuddet af nyere biler begynder at tynde ud. Landets bilforhandlere er derfor meget sandsynligt nødt til at kigge udenlands, for at source tilstrækkeligt med biler til at tilfredsstille efterspørgslen de kommende år.

Derudover er udbuddet af brugte biler i et såkaldt underudbud, hvor efterspørgslen overstiger udbuddet. Det viser Bilbranchens og Bilbasens fælles Udbudsindikator i Tendens. Det er især de mindste biler samt MPV-segmentet, der er i markant underudbud, men en række andre segmenter har også oplevet faldende udbud i forhold til efterspørgslen de seneste måneder.

Du kan læse om dette og meget mere i Bilbranchens nye udgave af Tendens på linket.

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3302
  • Mobil +45 4141 7791
  • E-mail klhh@di.dk

Relateret indhold