Fotokredit: FreePik.com

20.12.23 DI Bilbranchen Nyheder

1.000-kronesedlen udfases: Underretningspligtige skal være opmærksomme på mistænkelige transaktioner

Mens 1.000-kronesedlen udfases, skal de underretningspligtige være særligt opmærksomme på forsøg med hvidvask.

Nationalbanken har i fælles forståelse med erhvervsministeren besluttet, at 1.000-kronesedlen skal udfases, og den udgår derfor som gyldigt betalingsmiddel efter den 31. maj 2025. Der er flere grunde til, at 1.000-kronesedlen udfases. Kontanter anvendes i dag kun til ca. 10 pct. af betalingerne i fysiske butikker, og 90 pct. af de betalinger er på under 500 kr.

Med udfasningen af 1.000-kronesedlen forventes det, at kriminelle, der ligger inde med mange kontanter, vil omsætte disse kontanter til eksempelvis højværdivarer. Hvidvaskreglerne forbyder større kontante betalinger, og blandt andre NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet) vurderer, at 1.000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes i forbindelse med økonomisk kriminalitet af forskellig karakter.

Skulle man som underretningspligtig (f.eks. virksomheder, der beskæftiger sig med forbrugerkreditter og finansiel leasing) blive bekendt med transaktioner, transaktionsmønstre og/eller usædvanlige aktiviteter, der er komplekse, usædvanligt store, foretages i et usædvanligt mønster eller ikke har et åbenbart økonomisk eller lovligt formål, har man pligt til at undersøge baggrunden og formålet herfor.

I tilfælde, hvor undersøgelsen ikke kan afkræfte ens mistanke, skal der omgående ske underretning til Hvidvasksekretariatet.

NSK forventer dog ikke, at en udfasning af 1.000-kronesedlen i sig selv vil have en effekt på muligheden for hvidvask. Kriminelle aktører kan i stedet eksempelvis bruge 500-kronesedler, højværdivarer, guld, andre valutaer eller kryptovaluta som alternativer. Men da risikoen for forsøg på hvidvask af kontanter stiger med udfasningen af 1.000-kronesedlen, gøres de underretningspligtige opmærksomme på deres pligt til at underrette Hvidvasksekretariatet ved mistænkelige aktiviteter.  

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold