Fotokredit: Bilbranchen

04.07.23 DI Bilbranchen Nyheder

SERMI bliver implementeret gradvist

Alle EU-medlemslande skulle have overgået til den nye SERMI-ordning pr. 1. august, men SERMI har nu meddelt, at ordningen i stedet bliver implementeret gradvist i de enkelte lande.

Alle ikke-autoriserede værksteder skulle fra 1. august have været certificeret under den nye certificeringsordning, SERMI, hvis de fortsat ønskede at arbejde med sikkerhedsrelateret reparations- eller serviceinformation. Et krav, der gjaldt for værksteder, der reparerer og servicerer biler uden for deres mærkeautorisation.

SERMI har dog den 3. juli 2023 meddelt, at systemet nu bliver implementeret gradvist, efterhånden som de enkelte lande er klar og har et akkrediteret nationalt organ (CAB) parat til at certificere og kontrollere de danske værksteder.

I Danmark er Treffco og Teknologisk institut akkrediteret til SERMI-inspektion, og fra Teknologisk Institut lyder det, at vi i Danmark formentlig overgår til de nye regler pr. 1. december 2023. Det vil sige, at de nuværende systemer, som minimum, vil fortsætte til denne dato.

EU-forordningen 2021/1244 kræver, at værksteder og den enkelte mekaniker er personligt certificeret for at kunne trække data til reparation af tyverisikkerhedsdele på bilerne; herunder nøglekodning, startspærre og bestilling af OE-tyverisikringsdele.

Det forventede certificeringsforløb hos TI:

1. Værkstedet downloader SERMI-aftale om inspektion, som færdigudfyldes og underskrives. Priser og værkstedets SERMI-ansvar fremgår af aftalen.

2. Værkstedet downloader skabelon til værkstedserklæring, som overføres til værkstedets brevpapir, færdigudfyldes og underskrives. Værkstedets SERMI-ansvar fremgår af erklæringen.

3. Værkstedet sender e-mail til automobilteknik@teknologisk.dk med følgende dokumenter:
    a) SERMI-aftale om inspektion.
    b) SERMI-værkstedserklæring.
    c) Straffeattester på ejer/tegningsberettiget og den/de medarbejdere, der ønskes autoriseret.
    d) Kopi af legitimation/kørekort på ejer/tegningsberettiget og den/de medarbejdere, der ønskes autoriseret.

4. Teknologisk Institut sender ordrebekræftelse og foretager førstegangs online-certificering.

5. I løbet af den følgende fem års periode udfører Teknologisk Institut minimum en uanmeldt stikprøvebesøg på værkstedet.

6. Hvis værkstedet senere ønsker flere medarbejdere autoriseret, sendes mail til automobilteknik@teknologisk.dk med følgende dokumenter:
    a) Ajourført SERMI-værkstedserklæring.
    b) Straffeattester på den/de medarbejdere, der ønskes autoriseret.
    c) Kopi af legitimation/kørekort den/de medarbejdere, der ønskes autoriseret.

Få mere at vide:

Kontakt eventuelt centerchef i Teknologisk Institut, Kristian Eldam, på kre@teknologisk.dk – og få mere information på Teknologisk Instituts nye side for SERMI: https://www.teknologisk.dk/sermi.

Bilbranchens nyhed om SERMI-ordningen og dens betydning for værkstederne:

Læs den her
Kenneth L. Hjorth-Hansen

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3302
  • Mobil +45 4141 7791
  • E-mail klhh@di.dk

Relateret indhold