Fotokredit: Uggerhøj A/S

22.06.23 DI Bilbranchen Nyheder

Åben Virksomhed er kommet susende fra start i Bilbranchen

Mere end 80 forskellige værksteder blandt Bilbranchens medlemmer åbner porten og får i det kommende skoleår besøg af forventningsfulde og spændte folkeskoleelever.

Der er massiv opbakning blandt Bilbranchens medlemsvirksomheder til DA-ordningen Åben Virksomhed. Snart byder en lang række værksteder velkommen til folkeskoleelever, der kan se frem til at blive klogere på branchens karrieremuligheder og særligt mekanikerfaget.

Åben Virksomhed har nemlig skabt undervisningsforløbet ”Matematik på bilværkstedet – logik og fejlfinding”, der skal give elever i hele Danmark et indblik i, hvad jobbet som personvogns- eller lastvognsmekaniker indebærer – og forhåbentlig gøre op med de fastlåste forestillinger, der kan herske om, hvad det egentlig vil sige at arbejde på et bilværksted i dag.

Matematikfaget rykker ind på bilværkstedet
Forløbet er udviklet i samarbejde med Charlotte Hansen, der er matematiklærer på Bredsten-Gadbjerg Skole, og som i lærerkredse er kendt for at skabe anderledes og kreativt undervisningsmateriale. I bilforløbet har hun f.eks. skabt spillet ’Værkstedet’, hvor eleverne kort fortalt skal agere henholdsvis computer og mekaniker. Her skal de ved hjælp af logisk tankegang og udelukkelsesmetode lave en fejlsøgning og finde ud af, hvordan bilen kan repareres.

Det indledende arbejde begyndte i foråret 2022, og Charlotte har været ude at besøge en håndfuld af Bilbranchens medlemmer for at kunne lave et undervisningsforløb, som sikrer, at det, eleverne lærer på skolen, også er noget, de kan se, når de skal besøge et værksted.

Fremtidig arbejdskraft til bilværkstederne
Alle de medlemsvirksomheder, der indtil videre deltager i indsatsen, ser det som en oplagt mulighed for at promovere mekanikerfaget og måske endda rekruttere fremtidig arbejdskraft, lyder det fra Bilbranchens direktør.

Ved at åbne dørene til værkstederne og lade eleverne med egne øjne se, hvad mekanikerfaget indebærer, kan vi forhåbentlig inspirere dem og vise, hvor meget branchen har at byde på”, fortæller Thomas Møller Sørensen og fortsætter:

Besøgene vil vise eleverne, at det at reparere biler handler om meget andet end at skrue på biler. Jobbet er i dag fuld af innovative løsninger og bidrager i høj grad til den grønne omstilling. Det kan en lærer eller uddannelsesvejleder fortælle nok så mange gange, men det giver bare en helt anden vægt og troværdighed, når eleverne ser det med egne øje og møder mennesker, der faktisk arbejder med faget og brænder for det.

De første besøg er allerede undervejs
Der lyder stor ros fra DA til alle de mange af Bilbranchens medlemmer, der trods travlhed har kastet sig engageret og begejstret ind indsatsen og dermed bidrager til at skabe opmærksomhed omkring, at bilbranchen er fuld af spændende muligheder og meningsfulde arbejdsopgaver.

Der er både person- og lastvognsværksteder med i indsatsen, og mange af værkstederne har allerede fået de første henvendelser fra lærere og er i gang med at koordinere og planlægge, hvornår de konkrete besøg på værkstederne skal finde sted. På den anden side af sommerferien forventes de første besøg at have løbet af stablen, og Bilbranchen ser frem til at dele erfaringerne herfra.

Læs mere her og se, hvem der allerede deltager i forløbet

aabenvirksomhed.dk

Om Åben Virksomhed
Åben Virksomhed er etableret af DA og har til formål at bygge bro mellem undervisningen i skolen og virksomheder ude i erhvervslivet. Formålet med indsatsen er at vise eleverne, hvordan skolefagene fra klasseværelset bliver brugt i praksis ude på danske virksomheder – og at eleverne får øjnene op for, hvor mange forskellige job- og uddannelsesmuligheder der findes inden for de naturvidenskabelige og teknologiske fag.

I Åben Virksomhed bliver skoleklasser matchet med en virksomhed, og undervisningen foregår først på skolen, så i en virksomhed, og tilbage på skolen igen. Der er udviklet forløb til alle klassetrin – fra 1. klasse og helt op til 3. g – i alle de naturvidenskabelige og tekniske fag. Over 750 virksomheder er pt. tilmeldt og 30 brancher er repræsenteret i ordningen.

Vil I også gerne vise jeres værksted frem?

Kontakt Mikkel London fra Åben Virksomhed.

Skriv til Mikkel Læs mere her

Faktaboks

  • Forløbet Matematik på bilværkstedet er udviklet til 5.-7. klassetrin.
  • Besøget på et værksted tager 1-1,5 time.
  • I kan altid takke nej til besøg i travle perioder.
  • Forvent cirka et til to besøg på et år.
Hanne Baunkjær

Hanne Baunkjær

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4846
  • Mobil +45 2099 8478
  • E-mail haba@di.dk

Relateret indhold