Den gode betonarkitektur
Hvad er god betonarkitektur, og hvordan ser betonens fremtid ud i Danmark? Spørgsmål til fremtrædende danske arkitektfirmaer og til direktøren for Dansk Arkitekturcenter arkitekt Kent Martinussen.
Beton er langt det mest anvendte byggemateriale til alle former for byggeri og anlæg og vil formentlig være det i lang tid fremover, da betonens kombination af formbarhed, styrke, holdbarhed, lave pris og tilgængelighed ikke kan erstattes af noget andet materiale.
Rent arkitektonisk har betonen derimod levet en lidt omtumlet tilværelse. Fra at være ”det nye materiale” eller fremtidens materiale gik betonen i den rene form i arkitekturen til at være udskældt, og den fik skylden for alverdens sociale- og indeklimamæssige problemer især i den vestlige verden. Derefter trak betonen sig lidt væk fra scenen. Den forsvandt ikke fra byggeriet, men blev i stedet dækket med andre materialer som metal, glas, maling og tegl.
I de senere år er blandt andet danske arkitekter imidlertid begyndt at arbejde med den synlige beton igen. Det ses allerede i Entasis’ nye hovedindgang til Københavns Zoo fra 1998, hvor den in-situ støbte beton dyrkes i den ene af de nye byg- ninger i en fortolkning, der er både rå og forfinet på én gang og i Adepts nye arkitektskole i Aarhus, New AArch fra 2021, hvor hovedparten af de synlige overflader både ude og inde står i pladsstøbt beton. Beton er også det centrale materiale, brugt på scenografisk vis af BIG i Pandahuset i Zoo fra 2019, og i en indfarvet, snehvid udgave i projekter som Isbjerget i Aarhus af CEBRA fra 2013.