21.06.22 Dansk Beton Nyheder

Utzon og betonen

For Jørn Utzon blev betonen i høj grad det materiale, der kunne forløse hans unikke visioner. Mens han gerne arbejdede med både in-situ støbt beton og elementer, foretrækker sønnen Kim Utzon betonelementerne i sine store byggerier.

Jørn Utzon har en helt særlig status på den danske arkitekt-stjernehimmel. Og mere end det – han nævnes i samme åndedrag som kæmper som Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Alvar Alto og Louis Kahn, der alle repræsenterer en mere nuanceret tilgang til moderne arkitektur end den blotte og bare rationelle funktionalisme.

– Han var jo uddannet i Danmark i den hårde Kåre Klint'ske skole og af blandt andet Steen Eiler Rasmussen, hvor det handler om at bygge tingene systematisk og rationelt op. I 1940 var han i Stockholm, hvor han møder svenske og norske arkitekter, der havde en anden og mere fri og legende tilgang til arkitektur. De hev ham med ud i naturen og det påvirkede hans syn kraftigt. Han var meget rationel i sine byggerier, men havde også en poetisk og scenografisk måde at arbejde på – huset bliver en slags scene man sætter for folk, så de kan leve deres liv, forklarer Kim Utzon, Jørn Utzons yngste søn, der er født det år, hvor Jørn Utzon vinder konkurrencen om Sydney operaen.

I Jørn Utzons arkitektur bliver inspirationen fra naturen og nærheden til naturen centrale temaer i projekter, der er tilpasset til det enkelte sted og formål i meget højere grad end hos mange samtidige arkitekter. Han arbejder meget bevidst med de forskellige materialer, men betonen dyrkes særligt.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 2-2022.

Skrevet af:

Jan Pasternak, journalist

Relateret indhold