Torben Eskerod
19.08.21 Fabriksbeton Nyheder

Udfordrende betonbakker på Karen Blixens Plads

Karen Blixens Plads, vinder af In-Situ Prisen 2021, fremstår som blødt bakket betonlandskab i Ørestaden. Opgaven lød på at sikre plads til tusindvis af cykler og samtidig skabe et rekreativt byrum – hvor betonbakkerne giver beboere og studerende mulighed for ophold i læ for Amagervinden, og hvor hulrummene inden i bakkerne sørger for ly til cykelparkering.

Den flotte – og nu også prisbelønnede - plads på hele 20.000 m2 spækket med bløde betonbakker skulle vise sig at strække betonens muligheder til det yderste. Et tæt samarbejde og rettidig regulering blev løsningen for DK Beton, som stod for betonleverancen, og NCC Danmark, som stod for betonentreprisen.

– De bløde bakker har i høj grad udfordret vores arbejde og in-situbetonens muligheder, siger Kim Høyberg, kvalitetskonsulent i DK Beton, som havde ekstra mandskab og en laboratorievogn på pladsen under hele forløbet for at kunne teste betonen, inden den kom i pumpen.

– En nødvendighed når der er så høje krav til betonen, understreger kvalitetskonsulenten.

Betonleverancen lød på 600 til 800 kubikmeter hvid fabriksbeton med hvid tilslag, som skulle støbes på armerede kupler. DK Beton prøvestøbte blandinger og overvågede afbinding og konsistens i samarbejde med NCC.

Sætmålet, som udtrykker betonens konsistens, må svinge plus/minus 30 mm, og det har været en ekstra udfordring på denne type beton, så vi har haft ekstra mandskab til at overvåge konsistensen. Det har været svært at styre, men det lykkedes. Kim Høyberg

DK Beton afprøvede betonen ”hjemmefra”, inden den blev transporteret til Karen Blixens Plads ca. 15minutters kørsel fra fabrikken ved Prøvestenen. Herefter regulerede man betonen løbende, efterhånden som NCC lagde den ud på bakkerne, og man kunne vurdere, om konsistens og afbinding skulle justeres.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 3-2021.

Relateret indhold