Nationalparkcenteret Thy er opført i rå, stedstøbt beton og integreret i den vilde og frie natur. Netop ”klit-integrationen” med et stort jordtryk og det barske vesterhavsmiljø har sat store krav til betonen. I tilfælde som dette kan Fabriksbetonforeningens guide til eksponeringsklasser hjælpe med at placere betonen i den rette eksponeringsklasse, så der ikke anvendes en beton af højere kvalitet end nødvendigt og dermed spare på ressourcerne.

Foto: Torben Eskerod
12.04.24 Fabriksbeton Nyheder

Guide til eksponeringsklasser bidrager til den grønne omstilling af betonbranchen

Fabriksbetonforeningen har udarbejdet en guide til valg af eksponeringsklasser for konstruktioner, der er udsat for forskellige miljøbelastninger. Guiden giver en anbefaling til en konstruktionsdels eksponeringsklasser, minimum trykstyrkeklasse, maksimale vand/cement forhold og tilladte cementtyper.

I Danmark har man i mange år inddelt betonkonstruktioner i fire miljøpåvirkninger: P (Passiv), M (Moderat), A (Aggressiv) og E (Ekstra aggressiv). Det har derfor været en metode som både projekterende, udførende og leverandørerne har haft erfaring med at bruge. Med indførelsen af de mere detaljerede eksponeringsklasser i de Europæiske standarder for beton er det muligt at designe betonen til lige præcis det, som betonen udsættes for fra det eksterne miljø gennem dens levetid.

”Eksponeringsklasser er en klassificering af betonen baseret på de miljømæssige påvirkninger, som betonen udsættes for. Den specifikke eksponeringsklasse hjælper entreprenører, ingeniører og designere med at specificere de egenskaber, der er nødvendige for at beskytte betonen, så den passer til det specifikke miljø, som den skal bruges i. Det er også med til at sikre, at der ikke anvendes eller foreskrives en beton, der er bedre, end der er behov for," siger produktingeniør hos Unicon, Camilla Hjørringgaard, der har været med til at udvikle guiden til eksponeringsklasser.

Ved at anvende guiden til eksponeringsklasser er det muligt at optimere betonen for at opfylde kravene til de forskellige eksponeringsklasser og ikke overdimensionere. Guiden er baseret på syv korte spørgsmål og er koblet til eksponeringsklasserne i DS/EN 206 DK NA.

”Eksponeringsklassevælgeren er et enkelt værktøj til bestemmelse af den relevante eksponeringsklasse ud fra syv spørgsmål. Som resultat får man: eksponeringsklasse(r), krav til styrke og eventuelt vand/cement (v/c) forhold samt tilladte cementtyper. Det er en rigtig god hjælp, når man skal projektere og bestille beton”, siger produktingeniør hos IBF, Anya Roskjær Knudsen, der også har været med i arbejdet med at udvikle guiden til eksponeringsklasser.

Relateret indhold