Projektchef i Go For It, Morten Enghave

01.09.23 Nyheder

Håndholdt succes: Securitas hjælper udsatte unge i job

For unge på kanten kan et job være vejen ud af kriminalitet, misbrug og psykiske problemer – og når vejen er for lang at gå alene, kan en mentor være en stor hjælp. Hos Securitas er Morten Enghave den utrættelige drivkraft bag mentor-programmet Go For It, der har fulgt over 500 unge på vej.

Morten Enghaves telefon er åben dag og nat – for som mentor for udsatte unge insisterer han på at være til at få fat på, når der er brug for det.

”Det vigtigste i mit job er at skabe en stærk 1-til-1 relation til de unge, jeg arbejder med. Mange har en kriminel baggrund og står på kanten af det gamle miljø, og hvis de løber ind i problemer, skal de vide, at jeg er der,” siger Morten Enghave, der driver mentorprogrammet Go For It hos Securitas.

Gennem Go For It hjælper Securitas jobcentre i fire kommuner nær hovedstaden med aktiveringssager, der kræver flere ressourcer, end kommunen kan afsætte. De unge i projektet har brug for hjælp til at søge job, skabe en hverdagsrytme og falde til på en arbejdsplads.

En tålmodig, men direkte mentor

Som mentor bruger Morten Enghave sit store netværk til at matche de unge med praktikpladser og jobtræning i lokale virksomheder. Han har succes med at hjælpe unge, der har brug for en tålmodig og håndholdt indsats. Det kan være alt fra unge med angst eller autisme til bandemedlemmer, der vil skifte kurs.  

Det lyder jo mærkeligt, at et sikkerhedsfirma hjælper unge kriminelle. Men vores kerneydelse er at skabe tryghed, og hvis vi kan flytte noget for de her unge, så gør det verden til et tryggere sted. Morten Enghave, projektchef i Go For It

Et mentorforløb i Go For It begynder altid med afklarende samtaler. De unge kan være forsigtige med at åbne sig, men Morten Enghave møder dem personligt og har en meget direkte og tillidsvækkende facon.

”Når jeg fx taler med en, der er dømt for vold, så er jeg ikke bange for ham, og jeg er ligeglad med, hvad han har lavet. Det er fortid. Mit mål er at lære ham at kende og finde ud af, hvad han kan og vil. Og jeg pakker ikke noget ind, så han får også at vide, hvad det vil kræve af ham.”

Det tager tid at lære at gå på arbejde

Go For It har på 11 år hjulpet mere end 500 unge. Ni ud af ti af de unge har fået en praktikplads, og en stor del af dem er blevet ansat efter praktikken. Det er en succes, der ikke kommer af sig selv –det rigtige match kræver både noget af den unge, arbejdspladsen og mentoren.       

For de unge i projektet er det en ny verden at blive en del af en arbejdsplads. Ikke alle er vant til at stå tidligt op, ligesom forventninger, ansvar, samarbejde og arbejdspladskultur kan være helt nyt land. 

”Der er nogle, der har brug for, at jeg står tidligt op og henter dem, så de kommer på arbejde. Der er også nogle, der ringer efter to dage og ikke vil af sted igen, og så må jeg prøve at finde ud af, hvad det handler om, ” fortæller Morten Enghave.

Han holder samtidig tæt kontakt med arbejdsgiverne og sparrer med dem om, hvordan de bedst kan støtte deres nye medarbejder.  

Det tager tid at lære at være på en arbejdsplads, og man er nødt til at lave nogle fejl for at lære det, så det skal arbejdspladsen kunne rumme. Men har man tålmodighed, kan man ende med at få en dygtig og meget loyal medarbejder. Morten Enghave, projektchef i Go For It

Ét menneske kan gøre en forskel

Grundfilosofien bag Go For It er, at ét menneske kan gøre en kæmpe forskel for de unge, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Som ekstern mentor kan Morten Enghave rykke helt tæt på og hjælpe de unge med at komme godt ind ad døren på arbejdspladserne.

Men han skal også klæde arbejdspladserne på til at overtage relationen til de unge medarbejdere, og han lægger kræfter i at finde den helt rigtige kontaktperson på hver arbejdsplads, så den unge har en at gå til.  

”For mig handler det om at finde den person, der vil tage ansvar, og det behøver ikke nødvendigvis at være HR-chefen eller den nærmeste leder. Det vigtige er, at der altid er ét tålmodigt menneske med varme i hjertet, som du kan gå til, hvis læsset indimellem vælter i hverdagen,” slutter Morten Enghave.

3 gode råd fra projektchef i Go For It, Morten Enghave
  • Lær den unge godt at kende – og tal åbent og direkte om, hvad I kan tilbyde, og hvad en praktik eller et job hos jer vil kræve.
  • Match den unge med en engageret kontaktperson, som han eller hun kan spørge om alt, og som kan give gode råd, skærme af eller tilpasse forventningerne, når der er brug for det
  • Hvis den unge fx har en diagnose eller et misbrugsproblem, så søg viden om det og samarbejd gerne med fagfolk, så du kan støtte bedst muligt.

OM PROJEKT GO FOR IT

Go For It er et mentorprogram, der i samarbejde med kommuner og virksomheder hjælper udsatte unge i job. Mentorprogrammet er for ledige i alderen 15-30 år med psykiske problemer eller baggrund i kriminalitet. Sikkerhedsleverandøren Securitas driver Go For It som en CSR-indsats og har over 11 år hjulpet mere end 500 unge.

  • I snit har 90 % af de unge fået en praktikplads.
  • 60 % har gennemført praktikken.
  • 40 % bliver ansat bagefter.
  • Efter et år er mere end hver fjerde stadig i job.
  • Securitas har selv ansat 12 unge på kanten.

De seneste år er antallet af ansættelser efter praktik steget, fordi flere virksomheder har manglet folk. Ikke alle unge er klar til arbejdsmarkedet her og nu. Derfor samarbejder Go For IT tæt med MønsterBryder-Akademiet. De tilbyder specialiserede forløb til unge med psykiske udfordringer, misbrugsproblemer eller kriminel adfærd. Hos akademiet kan de unge få en realistisk vurdering af deres muligheder og hjælp til at minimere barrierer af fx praktisk, social eller helbredsmæssig art.  

Læs mere om projekt Go For It her.

Læs mere om MønsterBryder Akademiet her.

Skrevet af:

Rikke Ravn Faber

Relateret indhold