10.10.23 DI Handel Nyheder

Nye regler betyder, at virksomheder bliver ansvarlige for deres emballage

Bruger din virksomhed emballage til jeres produkter eller transport? Så får I fra 1. juli 2025 producentansvar for jeres emballage.

Den 1. juli 2025 træder udvidet producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Ansvaret indebærer, at virksomheder skal stå for håndteringen af deres emballageaffald – det vil sige finansiering, organisering af indsamling, sortering og behandling af deres emballageaffald. Producentansvaret pålægges op mod 41.000 virksomheder og kan løftes individuelt eller kollektivt.

Hvem er omfattet af de nye regler?

Producentansvaret tilfalder alle virksomheder, som sætter emballerede produkter på markedet – både til private og til erhverv. Det er som udgangspunkt den aktør, som først sætter et emballeret produkt på markedet, og som har størst indflydelse på designet af emballagen. Ansvaret tilfalder derfor ofte den virksomhed, som køber og benytter emballagen til deres produkter.

Vi er omfattet af reglerne. Hvad nu?

Allerede primo 2024 bliver det lovpligtigt for virksomheder, der er omfattet af reglerne at registrere sig i DPA. Er I omfattet, skal I også rapportere jeres forventede markedsførte emballagemængder for 2024, fordelt på fraktioner, og hvorvidt emballagen er markedsført til erhverv eller husholdninger. Herefter skal der årligt rapporteres om markedsførte mængder.

Der vil blive etableret et offentligt register, hvor det vil være muligt at se, hvilke virksomheder, der har registreret sig.

For at forberede jer bedst muligt, anbefaler vi, at I allerede nu går i gang med at:

  1. Skabe et overblik over de emballager, I bruger i jeres virksomhed, deres vægt, materiale, og om de er målrettet erhverv eller privatforbrugere.
  2. Melde jer ind i en kollektivordning, der kan hjælpe med guides, webinarer og efter ikrafttrædelse med råd til konkret opfyldelse af jeres nye forpligtigelser. Dansk Industri har været med til at stifte VANA og anbefaler derfor denne kollektivordning.

Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam har oprettet kollektivordningen, VANA. Som kollektivordning skal VANA sikre den nødvendige digitale og fysiske infrastruktur til indsamling og håndtering af affaldet og hjælpe jer berørte virksomheder med at løfte producentansvaret fra dag ét. I kan allerede nu melde jer ind i VANA og få hjælp til forberedelserne. Når jeres virksomhed har registreret sig i DPA, vil al kommunikation og indberetning kunne foregå via VANA, som vil sikre, at medlemmerne lever op til producentansvaret.

Læs mere

Udvidet producentansvar for emballage  her

Tilmelding til VANA  her

Relateret indhold