13.12.23 DI Handel Nyheder

Danmarks Nationalbank vinker farvel til 1000-kronesedlen

Danmarks Nationalbank har netop annonceret et nyt initiativ, der vil forme fremtiden for kontanter i Danmark. Fra juni 2025 vil det ikke længere være muligt at benytte 1000-kronesedlen som betalingsmiddel i butikker og ved privat handel. Baggrunden for dette skridt er et stadigt faldende brug af kontantbetalinger, der nu udgør blot en tiendedel af alle betalinger i den fysiske handel. Over halvdelen af disse sker i dagligvarebutikkerne, hvor beløbet ofte ikke overstiger 500kr.

Dansk Industri støtter op om dette initiativ af flere grunde. Betaling med den nuværende 1000-kroneseddel er kilde til administrative, økonomiske og sikkerhedsmæssige udfordringer for vores medlemmer.

Mindske administrative byrder

En faktor, som vores medlemmer fremhæver, er den byrde, virksomheder pålægges ved at kontrollere ægtheden af de modtagne sedler under betaling. Denne kontrolproces forventes at blive væsentligt reduceret efter udfasningen, hvilket vil frigøre ressourcer til bl.a. kundeservice ude i butikkerne.

Nye initiativer

Disse nye initiativer lanceres af Nationalbanken på kontantområdet

  • 1.000-kronesedlen bliver ugyldig som betalingsmiddel efter 31. maj 2025

  • Alle sedler udstedt før 2009 bliver ugyldige som betalingsmiddel efter 31. maj 2025

  • Helt nye 50-, 100-, 200-, og 500-kronesedler lanceres fra 2028-29

Færre omkostninger og mere økonomisk transparens

Betalinger med 1000-kronesedlen indebærer også administrative udfordringer for butikkerne, især dem der sælger varer til små beløb. Logistisk set kan det være udfordrende at have tilstrækkeligt med byttepenge til rådighed i butikkerne, og udfasningen af 1000-kronesedlen forventes at mindske denne udfordring.

Derudover kan udfasningen betragtes som et skridt mod at reducere økonomisk kriminalitet, herunder sort arbejde og hvidvask. Ved at reducere brugen af store kontanter forventes det, at det bliver sværere for kriminelle grupperinger at operere i skyggerne af kontante transaktioner. Dette vil bidrage til en mere transparent økonomi til fordel for det danske velfærdssamfund.

Initiativet kan øge sikkerheden blandt butiksmedarbejdere

Initiativet forventes desuden at kunne skabe en mere tryg hverdag for butiksmedarbejdere ved at mindske risikoen for røveri på grund af en lavere kontantbeholdning.

Omstillingen kommer til at berøremange danske virksomheder. Vi vil derfor opfordre til konkrete tiltag for at sikre en nem, sikker og økonomisk ansvarlig håndtering af det forventede større antal af 1000-kronesedler, som butikkerne vil modtage i udfasningsperioden.

Relateret indhold