Helene Hoffmann beskriver sig selv som én, der hjælper ved at lukke huller i sundhedssystemet. Nu er det mennesker med skader på hjernen, adm. direktør hos Cervello, Helene hjælper.

06.11.23 DI Service Nyheder

’Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Det kan vi gøre bedre’

Oprindeligt var det diabetikere. Nu er det mennesker med skader på hjernen, adm. direktør og iværksætter Helene Hoffmann hjælper. Indignation og ønsket om at gøre en forskel, er hendes brændstof. Om fem år har hun skaleret sin virksomhed Cervello til udlandet.

Helene Hoffmann beskriver sig selv som én, der hjælper ved at lukke huller i sundhedssystemet.

- Dem, der kan, skal. Jeg kan – så jeg skal, siger hun. Helene Hoffmann hjælper mennesker.

Som adm. direktør og stifter af virksomheden Cervello A/S, er hendes nuværende mission, at få mennesker, der har fået en skade på hjernen hurtigt tilbage til fællesskabet og et så normalt liv som muligt.

En slags rejsehold

Cervello holder til i Trekoner ved Roskilde. Her er dels klinik for hjernerystelser og dels base for virksomhedens hold af tværfaglige specialister som for eksempel neuropsykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, neuropædagoger og andre, der har speciale i at arbejde med kognitive skader.

Helene Hoffmann fortæller, at når telefonen ringer, vil der typisk være en kommune i den anden ende. Kommunen har ansvaret for genoptræning af en borger, der har været ramt af for eksempel en blodprop i hjernen. Borgeren er færdigbehandlet på hospitalet og udskrives ofte til genoptræning i eget hjem

- Så samler vi et hold specialister og tager afsted så hurtigt som muligt. Borgeren er måske ramt i højre side, kan ikke tale, har svært ved at bevæge sig, er kognitiv ramt og forude venter en meget lang genoptræningsrejse. Vi rykker ind og er hos ham eller hende op til fem gange om ugen, som et slags rejsehold og varetager sammen med kommunen indsatsen de næste 12 uger, siger hun.

Det betyder også støtte til borgerens familie – partner, børn og det personale fra kommunen, der også kommer i hjemmet.

Bestyrelsen i Cervello består af Christian Hansen, Thomas Helt (co-funder), Carsten Koch (formand), Karin Garre, Henrik From og Helene Hoffmann.

Evnen til at samarbejde med kommuner

Cervellos speciale er nemlig – udover de højt specialiserede neuro-medarbejdere – evnen til at samarbejde med kommunerne, fortæller Helene Hoffmann.

- Vi trives i at samskabe med kommunerne og de kommunale medarbejdere. Det er ikke for alle, for den offentlige sektor har blandt andet lange processer, men det er vi vant til og accepterer som et vilkår. Borgerne er glade for os, og de 35 kommuner, vi samarbejder med genkøber, så det er dejligt.

Cervellos adm. direktør fortæller samtidig, at når det lykkedes at hjælpe en borger ramt af skade på hjernen, handler det i høj grad om tværfagligheden.

- Hjernen er kompleks og de lange komplicerede genoptræningsforløb kan medføre stress, angst og depression. Der er et menneske, der for eksempel skal genlære at gå, tale og helt hverdagsagtige ting som at lave kaffe plus at forvalte sin energi. Samtidig er der en familie i krise, og det kan vi alt sammen hjælpe med, siger hun.

Jeg er født med et iværksættergen

I Helene Hoffmanns barndom mistede et familiemedlem begge ben på grund af diabetes. Når Cervellos adm. direktør samtidig beskriver sig selv som værende ’født med et iværksættergen’ lå muligheden for at blive selvstændig lige for.

- Jeg kan huske, jeg en dag tænkte – det kan simpelthen ikke være rigtigt – måden vi behandler diabetes på. Det kan vi gøre bedre. Og så stiftede jeg rådgivningsvirksomheden Type2Dialog, der i 20 år har assisteret mere end halvdelen af landets kommuner med social- og sundhedsfaglig kvalitetsudvikling og netop er fusioneret med Komponent, som er en del af Kommunernes Landsforening (KL), fortæller hun.

Siden blev en anden personlig oplevelse starten på endnu en virksomhed:

En ung mand, en tidligere eliteidrætsudøver og bekendt af Helene Hoffmann fik en hjerneskade en dag, han trænede i det lokale fitnesscenter i Sønderjylland, hvor hun også stammer fra. Den unge mand skulle efterfølgende igennem et meget langt og kompliceret forløb på tværs af velfærdssystemet. Og en ny mission så dagens lys.

- Jeg kan næsten ikke holde ud at se mennesker, der nok overlever deres voldsomme skade – for så næsten at bukke under i det efterfølgende lange og slidsomme forløb på tværs af forvaltninger og paragraffer. Særligt ikke, når vi nu i Danmark ved, hvad der skal til. Der sagde jeg igen til mig selv, det her kan ikke passe – der er et hul i sundhedssystemet, det må kunne gøres bedre, siger Helene Hoffmann.

Helene Hoffmann

Adm. direktør og grundlægger af Cervello A/S
55 år
Stifter og tidligere ejer af rådgivningsvirksomheden Type2Dialog
Gift og mor til søn på 20 år

At lægge skinner og køre samtidig

Sammen med forretningspartner og investor Thomas Helt, der står bag flere end 40 lægehuse med firmaet Alles Lægehus, fik Helene Hoffman samlet en slagkraftig bestyrelse med blandt andre tidligere sundhedsminister Carsten Koch.

Holdet gik i gang med at rejse kapital, fik støtte fra Vækstfonden, og i 2021 købte de virksomheden i Roskilde, der på det tidspunkt hed BOMI Hjerneskadecenter.

- Vi overtog en virksomhed, der har eksisteret i 40 år, og siden har vi så at sige lagt skinner og kørt samtidig. Vi ville hurtigt ud til kunderne og gøre en forskel, udvikle processerne og samtidig sørge for at være en god og ordentlig arbejdsplads for medarbejderne, siger Cervellos adm. direktør.

Helene Hoffmann, adm. direktør, og Martin Weberg, psykolog og udviklingskonsulent, på dagen, hvor Cervello erstatter BOMI Hjerneskadecenter.

Nu skal det bare skaleres

Her i 2023 driver Hellene Hoffmann stadig en social impact start up, der arbejder på at trimme sig selv. Det har været to intense år med hånden på kogepladen, lånte penge og søvnløse nætter – men også stor stolthed og klar retning.

- Det vi laver giver så meget mening. Vi arbejder på at gøre en forskel og skabe resultater for mennesker ramt af en skade på hjernen. Efter godt to år i drift er der også fokus på at skabe overskud, så Vækstfonden kan få sit lån tilbage, og der er penge til at investere i udvikling. Vi ved, at vi ikke kan frelse alle, så vi fokuserer og vælger forretningsområder til og fra. Samtidig med at vi gør os umage med at skabe den kultur og energi, der kendetegner et godt sted at arbejde, siger hun.

Og fremtiden for Cervello, ser Helene Hoffmann også helt tydeligt for sig.

- Om fem år er Cervello godt forankret i hele Danmark. Det er vigtigt for os, at vi arbejder i nærmiljøet og vores specialister ikke skal køre timer for at komme til borgerne. Derudover er vores neuro-klinikmodel udbredt til i hvert fald Sverige, måske flere andre lande. Vi ved, hvad der virker – nu skal det bare skaleres, siger Helene Hoffmann.

Cervello A/S

Stiftet 2021
Tidl. BOMI Hjerneskadecenter
Kerneydelse: At hjælpe mennesker der bliver ramt af en skade på hjernen, hurtigt tilbage til fællesskabet
Samarbejder med 35 kommuner, Socialstyrelsen samt hospitaler
Hovedkontor og klinik i Trekoner ved Roskilde samt kontor i Middelfart
35 medarbejdere: Bl.a. neuropsykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, neuropædagoger 

Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold