Princip 08

VI ØNSKER, AT FLERE KVINDER SKAL FINDE VEJ TIL DEN PRIVATE SEKTOR

Vi vil medvirke til at skabe større mobilitet mellem det offentlige og private arbejdsmarked, bl.a. ved at flere kvinder skal finde vej ind i den private sektor. Derfor skal vi synliggøre de karrieremuligheder, der er i danske og internationale virksomheder.

Det danske arbejdsmarked er kønsopdelt, hvilket er en hæmsko for ligestillingen. Størstedelen af de danske kvinder får job i den offentlige sektor, mens kun en tredjedel af de heltidsbeskæftigede i den private sektor er kvinder. Det skævvrider arbejdsmarkedet, at kvinder i så høj grad beskæftiges inden for sundheds- og plejeområdet, undervisning og velfærdsområdet, mens mænd får job inden for de tekniske og erhvervsfaglige områder. Det kræver et opgør med denne kønsopdeling at få flere kvindelige ledere i den private sektor. Her har virksomheder et ansvar for at skabe inspirerende fortællinger om arbejdslivet i den private sektor, som kan motivere endnu flere dygtige medarbejdere – og i denne sammenhæng også flere kvinder – til at finde vej til den private sektor.

HVAD KAN I SOM VIRKSOMHED GØRE:

  • Være tydelig om karrieremuligheder
  • Udfordre evt. fordomme over for forskellige brancher og over for det private erhvervsliv
  • Gennemgå evt. performancekrav i virksomheden
  • Gentænke/forny employer branding-strategier
  • Gentænke/forny rekrutteringspraksisser
  • Nedsætte et korps af kvindelige rollemodeller, der kan deltage på uddannelses- og jobmesser, Girls’ Day in Science, skole-virksomhedssamarbejder, og som kan fungere som buddies ifm. elever i skolepraktik.

HVAD HAR ANDRE VIRKSOMHEDER GJORT? TRANSPORTENS ARBEJDSGIVERE FORKLARER:

I Transportens arbejdsgivere (3F, ATL og DTL-A) har vi lanceret vores kampagne om at få 10 pct. kvinder i førersædet i 2030. Der skal flere kvinder ind i transportbranchen, og det kræver, at branchen selv tager det største ansvar. Det kræver ledere, der går forrest på rekrutteringsområdet, og rollemodeller bag rattet, der viser vejen.

Baggrunden for indsatsen er, at der i 2020 blot var to ud af 100 lastbiler, der havde en kvinde bag rattet på de danske veje. Dermed er godstransportbranchen en af de brancher med færrest kvindelige medarbejdere, og det er en udfordring, der skal arbejdes aktivt med.

Læs mere her

Relateret indhold