Princip 10

VI GÅR IND FOR AT GØRE BRUG AF ØREMÆRKET BARSEL TIL MÆND

Opbakning til og implementering af EU’s orlovsdirektiv, herunder øremærkning af forældreorlov til mænd, vil være en medvirkende faktor til at skabe mere ligestilling mellem kønnene.

I Danmark afholdt mødrene i 2022 omkring 90 pct. af det samlede antal ugers barsels- og forældreorlov. Dermed bliver forældreorloven en de facto kvindeorlov. En mere ligelig fordeling af forældreorloven vil derfor være en medvirkende faktor til at øge ligestilling i Danmark.

Med den seneste ændring af reglerne for forældreorlov på Industriens Overenskomst, hvor arbejdsgiveren betaler fuld løn under orlov i 16 uger med otte uger øremærket til faderen, er DI’s ønske om en mere ligelig fordeling af orloven mellem forældrene ført ud i livet. Og med EU-orlovsdirektivet, som ligeledes fremmer ligestilling mellem mænd og kvinder i hele EU ved at tilskynde begge forældre til at benytte sig af forældreorlov med øremærkning af orlov til fædre, sættes der forhåbentligt endnu mere skub i retning af en mere ligelig fordeling af orlov mellem forældre.

 

HVAD KAN I SOM VIRKSOMHED GØRE:

  • Informere medarbejdere om det nye i barselsregler

  • Tage en dialog i egen organisation om, hvad de betyder for medarbejdere og virksomheden

  • Deltage i den igangværende debat om synspunktet i princip 10, så synspunktet bliver tydeligt for omverdenen.

 HVAD HAR ANDRE VIRKSOMHEDER GJORT? BRUUN OG HJEJLE FORKLARER:  

I Bruun & Hjejle Advokatpartnerselskab har vi sidestillet mandlige og kvindelige medarbejdere ved at tilbyde fædre op til 24 ugers betalt barsel.

Relateret indhold