Foto: Tom Jersøe
07.06.22 Dansk Beton Nyheder

Tegners (brutale) Museum

Tegners Museum i Nordsjælland fra 1938 er et af de tidligste byggerier i armeret beton i Danmark og et meget tidligt eksempel på den rendyrkede brutalistiske betonarkitektur.

Billedhuggeren Rudolph Tegner (1853-1950) er en lidt tragisk figur i dansk kunsthistorie, men udover sine mange skulpturer har han også efterladt sig et spektakulært mindesmærke i form af Tegners Museum – en af de tidligste egentlige betonbyggerier i Danmark.

Tegner var hele sit liv stærkt optaget af den antikke verden og dens kunst, efter at han som 15-årig besøgte Akropolis. Han gik på akademiet og rejste herefter til Paris i fire år, hvor han havde atelier sammen med blandt andet J.F. Willumsen. Her kom han i kontakt med tidens art nouveau og symbolistiske bevægelse indenfor kunsten. Han hentede også inspiration fra blandt andet Michelangelos værker på senere rejser til Italien.

Tegner var ekstremt kreativ og produktiv, men hans voldsomme, ekspressive og ofte teatralske skulpturer blev ikke specielt godt modtaget i Danmark, hvor hans arbejder ofte skabte diskussion. Mere populær var han sydpå, så senere rejser gik ofte til Grækenland, Italien, Spanien, Frankrig, Nordafrika og den nære orient.

Adskillige af Tegners værker kan dog stadig opleves rundt omkring i Danmark. Mest kendte er nok Mod Lyset til minde om lægen og nobelpristageren Nils Finsen fra 1909, der står tæt på Rigshospitalet i København, Herakles og Hydraen i Helsingør og Danserindebrønden, der blev bestilt af brygger Jacobsen, som ligeledes står i Helsingør.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 2-2022.

Foto: Tom Jersøe

Skrevet af:

Jan Pasternak, arkitekt

Relateret indhold