Dansk Beton

Museumscenter Blåvand ved Tirpitz-bunkeren

Museumscenter Blåvand i Varde var nomineret til In-situ Prisen 2017 for udnyttelsen af betons potentiale som råt og robust materiale, der åbner museet op for publikum og passer ind i det barske Vesterhavsklima.

Museet er opført ved Tirpitz-bunkeren, som besættelsesmagten byggede under anden verdenskrig. Det er den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels, der har forvandlet bunkeren til et museum, der åbner udstilling til sommer.

Bjarke Ingels Group har både været arkitekt og landskabsarkitekt for byggeriet af museet. Mens Jacobsen og Blindkilde med hovedsæde i Aulum har opført byggeriet.

Bjarke Ingels om museet

Selv siger Bjarke Ingels om museumscenteret, at det i sin arkitektur er det diametralt modsatte af Tirpitz-bunkeren. Det er integreret i landskabet som en åben oase - i skarp kontrast til bunkerens hermetiske betonklump i landskabet. Hedens stier skærer sig ind i klitten fra alle verdenshjørner for at mødes i en plads, som bringer lys og luft ind i hjertet af museet. De indre rum fremstår lette og lyse med udsigt til den omkringliggende natur. Hvor bunkeren er en krigsmaskine, udgør museet et imødekommende menneskeskabt landskab, der inviterer kulturlivet og naturen inden for.

Om brugen af beton mener Bjarke Ingels, at bunkerens arkitektur understreger det tunge og hermetiske i en betonklods, mens der i museet er arbejdet med at vise, hvor let og svævende beton kan være. Taget svæver og åbner for dagslys, udsigt og indkik, ugeneret af bærende søjler eller høje bjælker. De bærende betonvægge åbner sig i hjørnerne og lader rummet fortsætte forbi rektanglets omkrans. Ophæng, belysning og teknik er integreret i betonfladens iboende tektonik af klampshuller og støbeskel. Betonens muligheder er sluppet fri, så de maksimerer de besøgende og udstillendes udfoldelsesmuligheder snarere end at sætte grænser eller begrænsninger.

Fakta

Bygherre: Museumscenter Blåvand Fonden
Arkitekt: BIG / Bjarke Ingels Group
Entreprenør: Jacobsen & Blindkilde
Rådgiver: Johansson og Kalstrup P/S
Landskabsarkitekt: Benno Gosvig

Foto: Rasmus Hjortshøj

Foto: Rasmus Hjortshøj

Foto: Lars Christian Bentsen

Foto: Rasmus Hjortshøj

Foto: Rasmus Hjortshøj

Foto: Rasmus Hjortshøj