Hvis Danmark fortsat skal være et grønt foregangsland, skal vi vise resten af verden, hvordan man producerer klimavenligt. Vi skal ikke flytte produktionen og den medfølgende CO2-udledning ud af landet, siger klimapolitisk chef i DI, Anne Højer Simonsen.

04.04.22 PI Nyheder

DI: Glædeligt at vismænd sænker niveau for CO2-afgift

De økonomiske vismænd sænker i ny beregning niveauet for ny CO2-afgift. Dermed kan det blive nemmere at nå enighed om grøn skattereform, mener DI.

En række klimaaftaler de seneste år gør det muligt at nå Danmarks mål om CO2-udledning i 2030 med en lavere afgift på drivhusgasser end tidligere antaget. Det vurderer Det Økonomiske Råd (DØR), der i en ny beregning når frem til, at en afgift på drivhusgasser på 1.000 kr. pr. ton C02 vil være nok. Tidligere lød vurderingen på 1.200 kr.

Den justering er positiv, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

- Det er glædeligt, at de økonomiske eksperter nærmer sig hinanden i forhold til niveauet for en fremtidig CO2-afgift. Det vil gøre det lettere at blive enige om en grøn skattereform, som fastholder virksomhedernes konkurrencekraft, siger hun.

Læs her DØR’s nye beregninger 

Undgå dobbelt beskatning

 En række danske virksomheder er i dag en del af det europæiske kvotemarked. De betaler altså allerede en kvotepris for at udlede CO2. DØR mener, at der skal være et fuldt fradrag for kvoteprisen i den kommende CO2-afgift. Dermed lægger Vismændene sig på samme sted som Klimarådet i dette vigtige spørgsmål.

- Det er meget vigtigt for konkurrencekraften, at man undlader at beskatte virksomhederne dobbelt. Derfor er vi helt enige i, at virksomhederne skal have fuldt fradrag for kvoteprisen, siger Anne Højer Simonsen.

Hun påpeger, at EU’s kvotemarked ligestiller virksomhederne i Europa og er et effektivt redskab til at nedbringe CO2-udledningen.

- Det er godt, at vismændene – og før dem Klimarådet – anerkender den store betydning, som EU har for den grønne omstilling i Danmark og resten af Europa, siger Anne Højer Simonsen.

Undervurderer investeringsbehov

DI mener, at DØR undervurderer virksomhedernes kortsigtede investeringsudfordringer. Det sker blandt andet, når vismændene foreslår at ”inddrage de gratiskvoter”, som nogle virksomheder har fået tildelt af EU.

- Gratiskvoterne er en overgangsordning, der er vedtaget i EU. Ordningen skal sikre, at virksomhederne kan gennemføre en grøn omstilling af deres produktion uden at blive sendt til tælling af konkurrenter uden for EU. Det vil være en klar fejl at ”inddrage gratiskvoterne”, som vismændene foreslår, siger Anne Højer Simonsen og fortsætter:

- Hvis Danmark fortsat skal være et grønt foregangsland, skal vi vise resten af verden, hvordan man producerer klimavenligt. Vi skal ikke flytte produktionen og den medfølgende CO2-udledning ud af landet, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: DI - Brug for de rigtige værktøjer til grøn omstilling

/DI Business/

Skrevet af:

Uffe Hansen Anton Theodor Kornum

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold