14.07.20 OPS Nyheder

Ældre bør ikke vælge plejehjem med bind for øjnene

I kølvandet på historierne om omsorgssvigt på flere plejehjem sætter DI fornyet fokus på behovet for at styrke gennemsigtigheden i kvalitet og tilfredshed samt ældres mulighed for frit at vælge plejehjem. Ældre skal i dag reelt vælge plejehjem med bind for øjnene, lyder det fra branchedirektør, Jakob Scharff.

Foto: Getty

Omsorgssvigtet på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus har fået Dansk Industri til at understrege vigtigheden af gennemsigtighed i kvalitet og tilfredshed, samt at de ældre ved, at de selv har ret til at vælge plejeboligtilbud.

Færre er opmærksomme på det frie valg

Til trods for at ældre, der er visiteret til en plejebolig, frit har kunnet vælge mellem offentlige og private alternativer siden 2003, halter det gevaldigt med kendskabet til denne mulighed. En ny analyse fra DI viser, at det kun er hver tredje ældre, der ved, at de kan fravælge det offentlige plejeboligtilbud.

Analysen viser også, at de ældre, der kender til det frie valg, i stigende grad mener, at det er vigtigt, at ordningen om frit plejeboligvalg eksisterer.

Omsorgssvigt af ældre er ganske enkelt uværdigt. Borgerne og deres pårørende bør have mulighed for at sige fra og vælge et andet plejehjem med et reelt frit valg. Sagerne understreger også et stort behov for en større gennemsigtighed i kvalitet og tilfredshed på plejehjem. Jakob Scharff, Branchedirektør

De ældre må træffe valg i blinde

Det er ifølge Jakob Scharff ikke nok, at der på papiret er frit valg. Der er også behov for at sikre ældre og pårørende information om kvaliteten og tilfredsheden på de enkelte plejehjem, hvis de skal kunne træffe et informeret valg.

Ældre og pårørende har i dag ikke mulighed for at sammenlige kvaliteten i de forskellige plejetilbud. Dermed skal de reelt træffe deres valg med bind for øjnene. Det er helt urimeligt Jakob Scharff, Branchedirektør

Samtidig er det mange steder i landet en udfordring, at der ikke findes alternativer til de offentlige plejetilbud. DI’s analyser viser, at kun 43 ud af landets 98 kommuner har private plejeboligtilbud.

Se også artiklen Hver tredje ældre ved ikke, at de selv kan vælge plejehjem: Rekordmange frygter uværdig behandling i Berlingske den 9. juli 2020.

Relateret