14.03.24 OPS Nyheder

DI i ny guide: Tre trin giver mere offentlig-privat samarbejde i kommunerne

DI har i dag lanceret en ny guide til offentlig-privat samarbejde i praksis, som er målrettet landets kommunalpolitikere. Budgetaftalerne skal bruges som løftestang for et styrket samspil mellem kommuner og virksomheder, lyder det fra branchedirektør Jakob Scharff.

Hørsholm Kommune samarbejder med Rokoko Care om at levere digitale genoptræningsforløb, der gør det let og effektivt for borgerne at træne i eget hjem. Svendborg Kommune løser vej og park-opgaver i samspil med Forstas med fokus på bæredygtighed og økonomiske gevinster. Og i Varde Kommune har man sammen med Det Danske Madhus udviklet madservice, der sætter borgernes behov og præferencer i centrum.

Der findes utallige eksempler på, at offentlig-privat samarbejde skaber værdi i landets kommuner. Men det kræver kommunalpolitisk handling og en håndsrækning til virksomhederne, hvis udbuddene skal løbes i gang og gevinsterne indfris. Sådan lyder det fra DI, der i dag har lanceret en ny guide til offentlig-privat samarbejde i praksis – netop målrettet de knap 2.500 medlemmer af de 98 kommunalbestyrelser.

Ifølge Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI, er det langt fra tilfældigt, at guiden lanceres netop nu:

- Byggeklodserne til budgetaftalerne for 2025 bliver samlet allerede nu. Der skal træffes svære beslutninger med vidtrækkende konsekvenser for den nære velfærd. Derfor rækker vi ud til byrådspolitikerne med konkrete bud på, hvordan vi får mest muligt ud af samarbejdet mellem kommuner og virksomheder, siger han.

Tre trin giver mere offentlig-privat samarbejde

DI’s guide er bygget op omkring tre trin, der via konkrete anbefalinger viser vejen fra politiske tiltag til nye udbud, der f.eks. kan bidrage til et større råderum, frigøre arbejdskraft eller levere på den grønne og bæredygtige dagsorden.

 

DI's anbefalinger

1. Sæt en politisk retning
DI anbefaler bl.a., at alle kommuner gennemfører en afdækning af potentialet for mere konkurrenceudsættelse.

2. Udvælg indsatserne
DI anbefaler bl.a., at kommunerne prioriterer at konkurrenceudsætte opgaver af en vis volumen og som ikke tidligere har været markedsprøvet.

3. Tilrettelæg det gode udbud
DI anbefaler bl.a., at kommunerne lægger vægt på kvaliteten frem for et ensidigt fokus på laveste pris.

- Jeg oplever, at rigtig mange kommuner viser interesse for samarbejdet med virksomhederne. Men hvis vi skal omsætte gode intentioner til konkrete projekter, så skal der sættes en klar politisk retning. Mit vigtigste budskab er derfor, at man lokalt bruger budgetaftalen som en løftestang for offentlig-privat samarbejde, siger Jakob Scharff

Værktøjer giver indblik i tallene og nye udbudsidéer

Sammen med guiden har DI desuden udviklet et nyt beregningsværktøj, der giver kommunerne indblik i, hvor meget de konkurrenceudsætter i dag, samt en oversigt med eksempler på  konkrete udbudsegnede opgaver.

- Min forhåbning er, at vores værktøjer kan hjælpe med at skabe gennemsigtighed i potentialerne og bringe nye idéer ind i de lokalpolitiske drøftelser om offentlig-privat samarbejde, lyder det fra Jakob Scharff

Publikationer

Offentlig-privat samarbejde i praksis

Hent

Relateret indhold