Gense webinarer om bæredygtige offentlige indkøb
KL og DI har gennemført en række fælles webinarer, som sætter fokus på, hvordan bæredygtige og grønne indkøb kan gennemføres i praksis.
På tværs af aktører i den offentlige sektor og erhvervsliv er en fælles ambition om at støtte den grønne omstilling. I den offentlige sektors indkøb hos virksomheder ligger et potentiale for at bidrage positivt til denne omstilling. Derfor er KL og DI gået sammen om at finde og formidle de løsninger, som i det konkrete samarbejde mellem kommuner og virksomheder kan skabe en grøn merværdi for kommunen, virksomheden og samfundet.

Modul 1: Mål og opfølgning som strategisk ramme for bæredygtige indkøb
Indhold: Når politiske ambitioner om bæredygtighed skal omsættes til resultater og forandringer i indkøbet og forbruget, så er mål og prioritering nødvendige. Hør mere om, hvordan andre kommuner og store virksomheder arbejder med at sætte en strategisk ramme for bæredygtighed.
Program:

Modul 2: Betydning af logistik og leveringsbetingelser for grønne offentlige indkøb
Indhold: Logistik og forsyningskæden bag indkøbet er afgørende for, om indkøbet har en bæredygtig profil. Det gælder både processen bag produktionen og fragten til salgsleddet, men også ”last mile delivery” helt hen til kommunens institutioner. I logistikken ligger udover miljøbelastningen også skjulte cost drivers, som kan fordyre indkøbet unødvendigt.
Program:

Modul 3: Standarder og miljømærker som løftestang for grønne offentlige indkøb
Indhold: Standarder og miljømærker stiller krav til produkter og virksomheder, som er formuleret i samarbejdet med de pågældende brancher og løbende revideret. Det giver indkøbere et stærkt redskab til at vælge miljørigtige løsninger. Hør mere om, hvordan relevante standarder med betydning for bæredygtighed kan identificeres og introduceres i konkrete indkøb i det offentlige.
Program:

Modul 4: Genbrug og cirkulære løsninger i grønne offentlige indkøb
Indhold: Genbrugte materialer i indkøbte produkter reducerer miljøbelastningen og er blandt byggestene i cirkulær økonomi. Hør mere om, hvordan kommuner i indkøbet kan indtænke genanvendelse i selve anskaffelsen og arbejde med levetidsforlængelse af produkter og materialer.
Program:
Sådan har vi gjort i vores møbelstrategi

Modul 5: Regeringens strategi for grønne offentlige indkøb
Indhold: Regeringen har lanceret en strategi for grønne offentlige indkøb, som sætter ambitioner for offentlige ordregiveres brug af blandt andet totalomkostningstilgang og miljømærker. Samtidig igangsætter strategien udviklingen af nye digitale redskaber samt et Charter for Grønne Offentligt Indkøb, som skal støtte indkøbsarbejdet i praksis.
Et helt nyt element i strategien er også arbejdet med at udvikle en baseline for klimaaftrykket for den offentlige sektors indkøb. Et overblik over indkøbets mest klimabelastende poster skal udgøre et centralt prioriteringsredskab fremadrettet.
Program:

Modul 6: Leverandørstyring og opfølgning på bæredygtige krav i offentlige kontrakter
Indhold: Det bliver mere og mere almindeligt, at offentlige ordregivere stiller bæredygtige krav – både sociale og grønne – i deres kontrakter med private leverandører. I takt hermed opstår også øget behov for, at offentlige ordregivere i dialog med deres leverandører sikrer sig, at de indkøbte varer og ydelser ikke fremstilles og distribueres med unødig belastning af mennesker eller miljø i processen. Det kræver et blik for hele forsyningskæden bag indkøbet – en forsyningskæde, der i mange tilfælde rækker langt udover Danmarks grænser.
Der gælder en række internationale retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd, som ordregivere og leverandører skal kende og agere indenfor. Retningslinjerne skaber rammen for dialog om og handling i forsyningskæden i samarbejdet mellem det offentlige og private leverandører. På tværs af offentlige aktører og virksomheder er der i dag erfaring med, hvordan man i praksis kan udarbejde bl.a. risikoanalyse, kontraktbestemmelser, leverandøraudits mv. Dette med henblik på at bidrage til at det samlede offentlige indkøb værner om mennesker og miljø samt bidrager til bæredygtig udvikling og indfrielse af FN’s verdensmål.
Program: