09.05.22 OPS Nyheder

DI lancerer nyt inspirationskatalog: Sæt innovationskraften fri i den offentlige sektor

Dansk Industri har offentliggjort et katalog med gode eksempler på, at innovative teknologier og løsninger fra virksomhederne spiller en afgørende rolle for udviklingen af den offentlige sektor. Vi skal have skaleret og udbredt de bedste svar på samfundsudfordringer som mangel på hænder og grøn omstilling, mener Jakob Scharff

I februar 2022 indviede erhvervsminister Simon Kollerup det nye Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI). CO-PI skal bl.a. være med til at styrke den offentlige sektors kapacitet og evne til at udbrede innovative løsninger i samarbejde med private virksomheder. Etableringen af CO-PI er et positivt skridt i den rigtige retning ifølge Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

- Der ligger et enormt potentiale i at få de stærke offentlige indkøbsmuskler rettet mod innovation. Det giver virksomhederne bedre mulighed for at investere i fremtidens løsninger - fx i form af ny teknologi, der kan være med til at frigøre tid og ressourcer i ældreplejen, hvor vi allerede i dag oplever massive rekrutteringsudfordringer, siger han. 

Læs mere: Rapport slår fast: Private virksomheder helt afgørende for offentlig innovation

Konkrete eksempler skal inspirere til mere offentlig-privat innovation

CO-PI skal især beskæftige sig med tre indsatsområder:

  • Teknologi til understøttelse af velfærd
  • Klima, grøn omstilling og miljøforbedrende tiltag
  • Bæredygtigt byggeri

DI lancerer nu et inspirationskatalog, der fremhæver en række gode eksempler på innovative løsninger, som spiller ind i CO-PI’s tre indsatsområder.

- Med kataloget vil vi gerne vise, at virksomheder på tværs af brancher allerede nu ligger inde med innovative løsninger, som er klar til at blive udbredt på tværs af den offentlige sektor. Det er også en åben invitation til andre virksomheder om at melde ind med deres løsninger, så inspirationsgrundlaget bliver endnu stærkere, siger Jakob Scharff.

Velfærdsteknologi

Den danske virksomhed Radiobotics har udviklet en algoritme baseret på kunstig intelligens (AI), der automatisk kan identificere sygdomme på nogle af de almindelig typer røntgenbilleder, der tager meget af radiologernes tid og ressourcer. Eftersom der de kommende år vil være mangel på radiologer, er det en stor gevinst, at den velfærdsteknologiske løsning kan nedbringe ventetider, aflaste speciallæger og give færre fejl i diagnosticeringen ved røntgenbilleder. Læs mere her.

Grøn omstilling

Med henblik på at nedbringe CO2-udledninger i forbindelse med tømning af affaldsspande har Vejle Kommune indgået et samarbejde med virksomheden Sweco, som har udviklet ”intelligente skraldespande.” Gennem databaseret affaldssortering, som fortæller, hvornår en skraldespand skal tømmes, kan Vejle Kommune reducere antallet af tømninger med 30 pct. og dermed imødekomme den grønne omstilling. Læs mere her.

Bæredygtigt byggeri

Produktionen af cement udgør en stor del af den globale CO2-udledning, samtidig stiger forbruget af cement. Et nyt udviklingsprojekt mellem Vejdirektoratet og en række partner, herunder Aalborg Portland, har til formål at nedbringe CO2-udledningen ved cementproduktion med 50 procent. Den nye klimavenlige cement og beton skal blandt andet bruges på de danske veje og broer. Læs mere her.

Se de mange andre gode eksempler på innovative løsninger i DI’s casesamling her.

Har din virksomhed en løsning, som kan styrke innovationen i den offentlige sektor? Så kontakt Christian Broholm Andersen, se kontaktinformation nedenfor.

Christian Broholm Andersen

Christian Broholm Andersen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3516
  • Mobil +45 5218 5959
  • E-mail chra@di.dk

Relateret indhold