16.10.23 OPS Nyheder

DI lancerer nyt AI-udspil: Den offentlige sektor skal også omfavne mulighederne i kunstig intelligens

DI præsenterer i nyt udspil 24 forslag til, hvordan Danmark kan udnytte mulighederne i den hastige udvikling af kunstig intelligens. Den offentlige sektor kan løse mange af dens presserende udfordringer ved at omfavne og implementere AI, men et stærkt samarbejde med virksomhederne er altafgørende, mener Jakob Scharff.

I det nye udspil "AI for alle - sådan ruster vi Danmark til at omfavne mulighederne i kunstig intelligens" peger DI på nogle af de mange områder i det danske samfund, hvor vi skal i gang med at skrue på en række knapper, hvis vi skal blive bedre rustede til at anvende og udnytte kunstig intelligens i fremtiden. Udspillet indeholder 24 konkrete forslag til, hvordan vi kan skabe det bedste fundament for kunstig intelligens på tværs af alle sektorer i Danmark.

- Kunstig intelligens repræsenterer en banebrydende mulighed for at løse mange af den offentlige sektors udfordringer. Her spiller offentlig-privat samarbejde en helt central rolle. Et stærkt, dialogbaseret partnerskab mellem det offentlige og private, med fokus på udvikling og implementering af AI-teknologi, kan nemlig ikke alene styrke hele vores velfærdssamfund, men også gøre Danmark til en drivkraft for innovation indenfor AI, lyder det fra branchedirektør i DI, Jakob Scharff.

Dialog og innovation i centrum for offentlige udbud
Med udspillet foreslår DI bl.a. at offentlige udbud så vidt muligt udarbejdes som dialogbaserede udbud, der inddrager virksomhederne i udarbejdelsen af det endelige udbudsmateriale og via funktionskrav og innovationsklausuler desuden sikrer sig, at udbuddene giver plads til nye løsninger.

 - På den måde kan vi skabe bedre rammer for, at markedets allernyeste teknologier indgår i overvejelserne bag udbuddet og at det bliver lettere for de nye, innovative AI-løsninger at finde vej til det offentlige, siger Jakob Scharff.

Større skala i offentlige indkøb af AI-løsninger
Kunstig intelligens har et stort udviklings- og effektiviseringspotentiale, som kan løse de danske kommuners og regioners udfordringer med manglende hænder og presset økonomi. Mange offentlige institutioner rundt om i landet har allerede øje for potentialet. Men der kan være store forskelle på kendskab til teknologiens muligheder og mange kommuner og regioner fortæller, at det er for dyrt for den enkelte kommune eller region af få udviklet AI-løsninger, der passer til netop deres konkrete behov.

I det nye udspil anbefaler DI derfor, at KL og Danske regioner afsætter 5 mio. kr. til at facilitere en koordinerende indsats for udvikling og evt. indkøb af AI-løsninger, der kan adressere udfordringer som to eller flere kommuner og/eller regioner er fælles om at stå overfor. Desuden anbefaler DI, at der afsættes yderligere 5 mio. kr. til et informationstiltag, hvor KL og Danske Regioner udbreder viden om eksisterende AI-løsninger og deres potentiale til kommuner og regioner. 

- Skalering er et nøgleord, hvis vi skal gøre det mere attraktivt for både offentlige organisationer og private virksomheder at investere i et samarbejde om nye AI-løsninger. Vi har ikke råd til at lade gode idéer gå til spilde, blot fordi det bliver for småt til den enkelte kommune, siger Jakob Scharff.

Læs hele udspillet her.

Relateret indhold