15.03.24 DI Digital Nyheder

Kritisk nedgang i ansøgningstal til HTX truer uddannelser og erhvervslivet

Ansøgningstallene til HTX-uddannelserne er nået et kritisk niveau, hvilket udgør en katastrofe for danske virksomheder og samfundet som helhed.

I år har knap 3.200 ansøgt om en HTX-uddannelse. Det er en betydelig nedgang fra knap 5.000 i 2019. Og på bare fem år har HTX-uddannelserne mistet mere end hver tredje ansøger. 
 
Ansøgningerne til STEM-ungdomsuddannelserne, især de tekniske gymnasier HTX, oplever en bekymrende nedadgående tendens. 

Det er kritisk, da det er netop de uddannelser, der baner vejen for at vække interesse hos unge mennesker for at uddanne sig inden for områder som programmører, ingeniører og bredere it-uddannelser. 

"Det er kort sagt en katastrofe for danske virksomheder og samfundet som helhed, at antallet af unge mennesker, der søger HTX, falder og falder," udtaler Signe Tychsen Philip, underdirektør for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i DI. 

 "Unge menneskers interesse for STEM og det naturvidenskabelige område har blandt andet ført til succes for virksomheder som Novo Nordisk, Netcompany og bidraget til vores rumfartsprogram med Andreas Mogensen. Det er en enorm udfordring, hvis vi ikke formår at skabe interesse for HTX og STEM-fagene blandt kommende generationer." Fortsætter Signe Tychsen Philip, underdirektør for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i DI. 

"Det er både ærgerligt for it-virksomhederne og samfundet som helhed, at færre unge vender ryggen til naturvidenskabelige ungdomsuddannelser. Men måske vigtigst af alt er det ærgerligt for de unge selv, da disse uddannelser faktisk rummer nøglen til at være med til at løse nogle af vores samfunds største udfordringer. Det er fantastisk at kunne være en del af det," udtaler André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany og bestyrelsesformand i DI Digital. 

Danmark har brug for it-arbejdskraft til at løse samfundsudfordringer 

“Som land har vi brug for at komme foran, når det gælder udviklingen inden for kunstig intelligens. Det kommer vi ikke uden flere unge vælger de her uddannelser. Vi har brug for endnu flere dygtige unge der kan hjælpe med at skabe digitale løsninger til de store udfordringer vi står overfor som f.eks. klima og manglen på arbejdskraft osv. “, udtaler André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany og bestyrelsesformand i DI Digital. 

“Det må og skal være en fælles prioritet både for både politikerne, erhvervslivet og civilsamfundet at få vendt udviklingen bl.a. i forhold til optaget på htx og STEM-fag. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, går vi en svær tid i møde, og mange unge misser en fantastisk mulighed.” fortsætter André Rogaczewski.  

Der er ikke ét enkelt svar på, hvorfor der ses nedgang, men netop derfor bør alarmklokkerne ringe hos politikerne. Faldet fortsætter år for år. Og derfor er det vigtigt, at vi får øget interessen for HTX og STEM-fagene blandt vores unge.  

 Der skal sættes ind på mange fronter, men det er - også af denne grund - vigtigt, at vi får teknologiforståelse ind i folkeskolen som et obligatorisk fag. På den måde kan vi få vist de unge mennesker, hvor spændende it-branchen er, og de mange karrieremuligheder den indeholder.  

Du kan finde ansøgningstallet til ungdomsuddannelser her. 

Bo Wiberg

Bo Wiberg

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3081
  • Mobil +45 5213 2382
  • E-mail bowi@di.dk

Relateret indhold