20.04.22 DI Digital Nyheder

Mangel på it-specialister kræver politisk prioritering og handling

Mere end otte ud af 10 it-virksomheder oplever store udfordringer med at rekruttere it-specialister. Udfordringen er størst blandt store virksomheder, hvor ni ud af ti tilkendegiver, at de har udfordringer.

Mere end to ud af tre virksomheder har måtte sige nej til opgaver og kunder, og virksomhederne tilskriver desuden rekrutteringsudfordringerne store konsekvenser for kvaliteten i leverancer og medarbejdertrivsel.

Det er de dystre konklusioner i en ny analyse af behovet for it-specialister i it-virksomhederne, som Rambøll har gennemført for DI Digital.

Hvis vi ikke finder en løsning på den akutte mangel på it-arbejdskraft kan vi vinke farvel til de enorme muligheder, som digitaliseringen giver os for at forbedre og omstille det samfund, vi lever i. Digitaliseringen er nøglen til at løse de store samfundsmæssige problemer inden for grøn omstilling, forbedring af sundhedsvæsnet, det demografiske tryk osv. Vi har et gyldent udgangspunkt for at bruge digitale løsninger til at tage livtag med disse udfordringer, men det nytter ikke, hvis vi ikke har de it-specialister, der kan forløse potentialet.

Skal vi lukke det digitale kompetencegab, kræver det imidlertid politisk prioritering og handling. På den korte bane skal vi have øget optaget på it-uddannelserne, hvor der fortsat er flere uddannelser, der år efter år afviser kvalificerede studerende på grund af manglende kapacitet. Og mens universiteterne stik imod al fornuft er nødsaget til at afvise kvalificerede unge, står it-virksomhederne på den anden side og råber efter flere it-specialister – og alt for ofte uden at få svar. 

Der er også et stort behov for at sikre, at flere børn – og ikke mindst piger – får større nysgerrighed og lyst til at lære mere om it og teknologi og får øjnene op for, at it er en god uddannelsesvej, hvad enten man har kreativ skabertrang  eller ønsker at arbejde med at finde løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer inden for f.eks. sundhed eller klima.    

Lad os derfor snarligt få taget den endelige politiske beslutning om at indføre teknologiforståelse i Folkeskolen. Der er masser af gode erfaringer fra de gennemførte pilotforsøg, så nu mangler vi bare, at der er politikere, der træffer den åbenlyse beslutning, så vi skolerne kan komme i gang.

Læs analysen af behovet for it-specialister her.

Rikke Hougaard Zeberg
Skrevet af:

Rikke Hougaard Zeberg

Relateret indhold