Det er tid til at investere massivt i erhvervsuddannelserne
I 2030 kommer der til at mangle næsten 100.000 faglærte. Hvis vi skal følge med den digitale udvikling og lykkes med den grønne omstilling, er det afgørende, at flere vælger en erhvervsuddannelse og gennemfører den.
Produktionsvirksomheder mangler faglærte. Det er frustrerende og ikke mindst en rigtig dårlig nyhed for produktionsvirksomhederne, for den grønne omstilling og for Danmark.
Efterspørgslen på faglærte er stor. Både på grund af den grønne omstilling, men også fordi rigtig mange faglærte vil gå på pension. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil de danske virksomheder mangle op mod 100.000 faglærte i 2030.
30 procent af gangene rekrutterer Danske produktionsvirksomheder forgæves, når de leder efter medarbejdere. I Vestjylland, hvor produktionsvirksomhederne fylder rigtig meget i landskabet, er det tilsvarende tal helt oppe på 50 procent. Det viser en analyse udarbejdet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Tallene bekymrer branchedirektør i DI Produktion, Peter Trillingsgaard, der kalder på handling nu.
- Det er nogle barske tal, som med al tydelighed understreger, at mangel på kvalificeret arbejdskraft i produktionsvirksomhederne, herunder særligt dygtige faglærte, stadig er et stort problem - et problem, vi skal have løst, hvis vi skal fastholde produktionsvirksomhedernes markante bidrag til det danske samfund både i form af eksportkroner og løsninger til den grønne omstilling, udtaler Peter Trillingsgaard.
Nyt politisk udspil om erhvervsuddannelserne
DI har sammen med Dansk Arbejdsgiverforening m.fl. lavet 23 konkrete forslag til, hvordan erhvervsuddannelserne kan løftes, så de bliver attraktive for både virksomheder og lærlinge – unge som voksne. Hovedbudskaberne står klart i udspillet: Der skal investeres i høj faglig kvalitet, samarbejdet mellem erhvervsskoler og virksomheder skal styrkes og så skal vi fortsat sikre mange lærepladser.
Derudover omfatter udspillet forslag såsom:
Udspil
- Det skal være nemt og ubureaukratisk for virksomheder at få information om deres lærlings skoleuddannelse og faglige udvikling.
- Skolernes udstyr skal være bedre og mere tidssvarende, og lærerne skal være opdaterede om udviklingen i deres fag.
- Udbuddet af uddannelser på erhvervsskolerne skal revurderes, så der er et bæredygtigt fagligt miljø på alle skoler.
- Flere og bedre skolehjem på erhvervsskolerne, så elever og lærlinge også møder et godt socialt miljø under deres skoleophold.
- Flere gæstelærere fra virksomhederne skal undervise på skolerne, og der skal være mulighed for at tage fag på videregående niveau i erhvervsuddannelser.
Ifølge Peter Trillingsgaard er det også essentielt, at virksomhederne selv er med til gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse.
- Danske produktionsvirksomheder har også et stort ansvar i forhold til at tydeliggøre, hvilke mange spændende karriereveje der er at gå i industrien. Der er mange fordele ved at tage en erhvervsuddannelse og de fordele skal vi have kommunikeret mere klart og tydeligt gennem gode cases ude fra vores medlemsvirksomheder, siger han.
Hos metalvirksomheden ECM Industries arbejder de for at tage et ansvar for deres lærlinges motivation og for at fastholde dem. Det kan du høre mere om i videoen øverst, hvor medejer Søren J. Christiansen fortæller om deres indsats. Hør også, hvorfor industriteknikerlærling Nikolaj Lindgaard Pedersen er lykkelig for at have valgt en erhvervsuddannelse.