20.10.23 DI Produktion Nyheder

Dansk Salt udvider produktionen og gør den samtidig meget grønnere

Kan man øge produktion med 400.000 tons salt årligt og samtidig spare kloden for tusindvis af tons CO2? Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er virkeligheden for Dansk Salt i Assens.

Direktør Søren Møller fortæller borgmester Mogens Jespersen om det nye energivenlige produktionsanlæg.

Foto: Mariagerfjord kommune

Hvert år forlader mere end 600.000 tons salt Dansk Salts fabrik ved Mariager Fjord, hvilket gør Dansk Salt til en af Danmarks helt store energiforbrugere. Nu reducerer fabrikken, der er en del af den hollandske salt- og kemivirksomhed Nobian, sit klimaaftryk kolossalt.

Nobian har nemlig investeret massivt i den danske saltproducent, og fabrikken har således indviet en ny energieffektiv elkedel, samtidig med at de foretager en betydelig udvidelse af produktionen med tre nye saltboringer.

-Det nye anlæg er baseret på en højeffektiv procesteknologi, der virker lidt som en varmepumpe, og dermed kun bruger ca. en tredjedel af den energi, som vores nuværende anlægsproces gør pr. tons salt, fortæller direktør Søren Møller.

Ifølge direktøren er investeringen et led i Nobians bæredygtighedsstrategi ’Grow Greener Together’. En bæredygtighedsstrategi, der giver pote, for i 2023 blev Nobian for andet år i træk tildelt platinmedaljen af EcoVadis, der er uafhængig udbyder af bæredygtighedsratings.

Den nye energivenlige kedel hos Dansk Salt kan spare atmosfæren for 42.000 ton CO2.

Foto: Mariagerfjord Kommune

Flere klimavenlige initiativer i sigte

Det kræver meget energi at inddampe en million tons salt årligt, og derfor føler Dansk Salt en stærk forpligtelse til at gøre produktionen så grøn og klimavenlig som muligt med de nye investeringer.

- På sigt vil vi også optimere vores gamle anlæg, så vi fastholder en høj produktionen med markant mindre energiforbrug end i dag, forklarer Søren Møller.

- I den forbindelse har vi også planer om at nedbringe vores vandforbrug og forsyne boliger i lokalområdet med overskudsvarme fra vores produktion, hvor det er muligt, tilføjer han. 

Arbejdet med at udvide kapaciteten er begyndt, og Dansk Salt forventer, at virksomhedens årlige produktion gradvist øges til en million tons salt årligt i løbet af 2025.

Relateret indhold