15.04.24 DI Produktion Nyheder

Digitale tvillinger skal gøre produktionssektoren mere robust over for uforudsete begivenheder

Et nyt internationalt forskningsprojekt skal styrke produktionsvirksomheders modstandsdygtighed ved at simulere disruptive hændelser i industrielle værdikæder.

Foto: Getty Images

Uforudsete hændelser som strømafbrydelser, jordskælv, geopolitiske spændinger, krige og skibe på tværs kan føre til nedbrud i globale forsyningskæder, hvilket gør produktionssektoren sårbar.

Disse udfordringer vil forskningsprojektet ACCURATE nu forsøge at tackle ved at samle forskere, SMV’er, globale virksomheder og NGO’er om at gøre industrier mere modstandsdygtige over for uforudsete, pludselige forstyrrelser.

Det oplyser AU i en pressemeddelelse.

-Formålet med vores projekt er at simulere virkningen af både naturlige og menneskeskabte forstyrrelser - på hele produktionsøkosystemer – i realtid, så virksomheder kan blive mere robuste og få den kritiske støtte, de har brug for i vanskelige situationer for at tilpasse processer og genoprette handelsnetværk og industrielle systemer, siger lektor Devarajan Ramanujan fra Aarhus Universitets Institut for Mekanik og Produktion, der leder den danske del af projektet.

-Disse aspekter er kritiske for europæiske produktionsvirksomheder, så de kan være på forkant med, hvordan de kommer videre så hurtigt som muligt, og opbygge modstandsdygtige forsyningskæder og samtidig blive mere bæredygtige og cirkulære, tilføjer han.

Mindsker påvirkningen af forstyrrelser

Projektet skal skabe såkaldte multi-level digitale tvillinger for at simulere industrielle værdikæder fra den enkelte maskine på gulvet i en fabrik til hele forsyningskæder. Det vil give forskerne en indsigt i konsekvenserne ved en disruptiv hændelse for hele værdikæden.

-Der vil altid komme forstyrrelser. Måske en brand i en fabrik et sted. Måske en strømafbrydelse. Måske noget helt lokalt eller mere regionalt som et jordskælv. Ved hjælp af en komplet simulering af systemet kan vi forstå og planlægge disse forstyrrelser på forhånd, så påvirkningen af dem vil være minimal, fortæller lektor Jalil Boudjadar fra Aarhus Universitets Center for Digitale Tvillinger.

På den måde vil forskerne være i stand til at simulere og analysere hændelser samt indbygge modstandskraft i alt fra produktionslinjer til individuelle fremstillingsprocesser, forklarer Jalil Boudjadar:

-Når den uforudsete hændelse sker, kan vores digitale tvillinger-platform hjælpe med til at vurdere indvirkning, samt hvilke muligheder der er for at afbøde påvirkningen og analysere disse muligheder for bedst at finde ud af, hvad omkostningerne er både for produktion, bæredygtighed, miljø, bundlinje og en række andre præstationsindikatorer. På den måde kan vi skabe smarte, indbyrdes forbundne produktionsnetværk.

Projektet, ACCURATE (Achieving Resilience Through Manufacturing as-a-service, Digital Twins, and Ecosystems), startede i december 2023 og løber i tre år.

Projektet er et samarbejde mellem virksomhederne Airbus, Continental, Software Imagination & Vision, Enginsoft, Tronico og DeltaDao, NGO’en Institute of Entrepreneurship Development samt forskningsinstitutionerne Institut Mines-Télécom, Fraunhofer Institute for Industrial Engineering, HWR Berlin og Aarhus Universitet.

Relateret indhold