Eva Horne, direktør og medejer af AktivPersonale

10.08.20 DI Service Månedens medlem

Medlemsportræt: Vi sov på det – og slog fast, at vi ikke ville fyre

Vikarbranchen mærkede hurtigt konsekvenserne, da Danmark lukkede ned.

Omsætningen dykkede, men hos bureauet AktivPersonale meldte ledelsen klart ud, at de ville beholde hele den faste stab. Medarbejderne kvitterede med en kampgejst, der har hjulpet virksomheden gennem krisen.

Dén torsdag morgen var telefonerne rødglødende hos AktivPersonale.

Aftenen før havde Mette Frederiksen lukket Danmark ned, og nu ringede bureauets kunder med spørgsmål om vikarer, smittefare, regler og anbefalinger.

”Verden faldt jo fra hinanden fra den ene dag til den anden. Det var surrealistisk. Og ingen vidste noget, så vi researchede dag og nat for at kunne hjælpe vores kunder,” fortæller Eva Horne, der er direktør og medejer af AktivPersonale.

Det seneste par måneder havde uroen over spredningen af Covid19 ulmet hos virksomhedens kunder. Men nu stod bureauet med ét i en situation, hvor vikarer blev sendt hjem, og ingen kunne sige, hvornår der ville blive brug for dem igen.

Personalet frygtede fyringer

AktivPersonale har ni afdelinger i Jylland, som leverer vikarer og rekrutterer personale til lokale virksomheder. Der er 23 ansatte på kontorerne, og den ejerledede virksomhed beskæftiger cirka 1.000 vikarer årligt.

”Vi lever af at give andre virksomheder mulighed for at skrue op og ned for deres personaleomkostninger. Så vores branche er følsom, og vi mærker det hurtigt, når konjunkturerne ændrer sig,” forklarer Eva Horne.

AktivPersonales omsætning tog da også et mærkbart dyk i månederne efter nedlukningen. Og selv om virksomheden er godt polstret økonomisk, skabte det utryghed blandt personalet.

”Folk var bange for at miste deres arbejde. Det kunne jeg meget hurtigt mærke, når jeg kørte rundt og talte med dem på kontorerne,” fortæller Eva Horne.

Og den sikre vej havde måske også været at sige farvel til nogle af medarbejderne, erkender hun.  

Men vi er jo nogle sindige jyder. Så vi sov på det – og så valgte vi at gå en anden vej. Vi sagde til vores faste stab, at ingen skulle bekymre sig om at miste jobbet, for den her kamp skulle vi kæmpe sammen Eva Horne, direktør og medejer af AktivPersonale.

Bureauet fik testet sine værdier

På AktivPersonales hjemmeside kan man læse, at medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource. De har nemlig en stærk relation og et indgående kendskab til kunderne. Der står også, at virksomheden tror på gamle dyder som ordentlighed og medmenneskelighed.

”Det er jo nemt at skrive nogle fine ord på en hjemmeside,” siger Eva Horne: ”Men under krisen er vi virkelig blevet testet os på vores værdier. Vi har fået mulighed for at sætte handling bag ordene – og jeg er simpelthen så rørt over, hvad vi har fået tilbage på dén konto.”

Da virksomheden sikrede medarbejdernes jobs, rykkede de ansatte nemlig sammen om virksomheden.

”De bød ind med så mange ideer. Der var ingen, der tænkte på sig selv – alle tænkte på, hvad de kunne gøre for virksomheden og for fællesskabet.”

Nogle medarbejdere tog ferie eller afspadserede. En ville endda ønske, det var muligt at bruge en måned af sin pension, og andre tog fx fat på forefaldende opgaver som at rydde op på lageret.

Vi har fundet løsninger sammen, og ånden har været, at vi skulle lykkes. Det har været helt fantastisk, og jeg er sikker på, at den fælles kampgejst har været med til at bære os gennem krisen Eva Horne

Det vender til det bedre

I ugerne op mod sommerferien glødede virksomhedens telefoner igen. Men nu ringede kunderne, fordi de igen havde brug for vikarer, så Eva Horne kunne gå på sommerferie med en god fornemmelse i maven.

”Jeg må sige, at jeg var træt. Det bliver man af at være i kriseberedskab og kommunikere intensivt med kunder og medarbejdere i flere måneder,” siger hun. 

Men kort før jeg gik på ferie, nåede vi at få en uge med en omsætning som den, vi havde i samme uge sidste år. Det var en vigtig milepæl for os Eva Horne

Travlheden er fortsat efter sommerferien. Bl.a. fordi mange virksomheder trækker på vikarer, mens de afventer, hvordan epidemien og deres forretning udvikler sig.

AktivPersonales tre ejere regner ikke med et overskud i 2020, men de ser fortrøstningsfuldt på fremtiden. Dog med en vis bekymring for, hvad der sker, når lønkompensationsordningen løber ud.

”Ejermæssigt har vi sagt, at hvad det end koster os at beholde medarbejderne – så er det alle pengene værd. Vi er så glade for, at det er vores dygtige, faste medarbejdere, der sidder og taler med kunderne nu.”