Efter tre år som CEO i ISS Danmark og i alt 10 år i servicekoncernen ISS, forlader Christian Lindskov Alsø en virksomhed, han er umådelig stolt af.

06.09.23 DI Service Nyheder

Ordentlighed er vigtigst

Christian Lindskov Alsøs kompas er ordentlighed. Om lidt fratræder han som ISS Danmarks CEO og efterlader en – med egne ord – trimmet og vækstparat servicekoncern med nøje udvalgte kunder. Sit næste lederjob tænker han over på motorcyklen i Sydamerika. Måske bliver det bæredygtigt og fondsejet.

Af Karen Witt Olsen

Fredag den 29. september 2023 er det slut.

Den dag går manden, der startede som maskinarbejder i provinsen og siden arbejdede sig til toppen af en global koncern, for sidste gang ud gennem svingdøren i hovedkvarteret i Søborg.

Han har selv sagt op – den administrerende direktør. Efter tre år som CEO i ISS Danmark og i alt 10 år i servicekoncernen ISS, forlader Christian Lindskov Alsø en virksomhed, han er umådelig stolt af.

- Vi har været igennem endnu en succesfuld turnaround, og vi står et meget stærkere sted, end da jeg tiltrådte for tre år siden. ISS er i dag en af de største virksomheder målt på omsætning og medarbejdere i Danmark og gearet til vækst. Det er det rette tidspunkt at få nyt blod ind, der kan tage den vækst videre, siger han.

Timingen er også den rette for Christian Lindskov Alsø.

- Jeg er 47 år og har altid taget min egen udvikling meget seriøst. Derfor er jeg også kommet frem til at give stafetten videre og mærke efter, hvor jeg skal bruge mine kompetencer et andet sted. For jeg tror på, at jeg stadig har masser at tilbyde virksomheder i toppen af erhvervslivet, siger han.

Tillid, transparens og troværdighed
Det er ikke en underdrivelse, at Christian Lindskov Alsø er kommet højt i toppen af erhvervslivet, siden han startede som maskinarbejder på en fabrik på Sydfyn tilbage i 1996.

Som 22-årig fik han sit første lederjob som værkfører på Midtfyn. Og leder har Christian Lindskov Alsø nu været i 25 år – og dermed i mere end halvdelen af sit liv.

Han fortæller, at han stiller store krav – til sig selv og omgivelserne.

 

Christian Lindskov Alsø
Jeg forlanger først og fremmest ordentlighed. Af mig selv, og mine kollegaer. Man skal sige, hvad man gør, og gøre hvad man siger. Derudover leder jeg efter principperne: Tillid, transparens og troværdighed. Christian Lindskov Alsø

Christian Lindskov Alsø skelner ikke mellem ham selv som leder og ham selv som privatperson. Han forklarer, at livet som topchef er så krævende, at det nødvendigvis må smelte sammen. Og i hans tilfælde med et godt resultat i ISS.

- Jeg er enormt stolt af, at jeg i ISS har bevist, at jeg – ved at være mig selv med mine værdier som blandt andet ordentlighed – har kunnet skabe en ny, værdibaseret kultur, der er så god, at ISS Danmark i dag står virkelig stærkt, siger han.

Respekt for udvikling og uddannelse

Gennem Christian Lindskov Alsøs karriere har han stiftet bekendtskab med mange brancher, ført ham til forskellige steder i verden og i stillinger som blandt andet Global Sourcing Manager i Nokia samt CPO hos Nokia Siemens i New Zealand, Sourcing Director hos VESTAS i Kina og USA samt Head of Procurement Strategy hos FLSmidth A/S. Inden han i 2013 kom til ISS som Head of Group Fleet & Procurement Excellence for derefter at sætte sig i stolen som Group CPO i 2016.

Sideløbende med han har arbejdet sig til tops i erhvervslivet i både ind- og udland, har Christian Lindskov Alsø også hele tiden haft stort fokus på at videreuddanne sig.  

- Da jeg som det seneste afsluttede bestyrelsesuddannelsen fra CBS i vinter, spurgte min datter, om jeg nu var færdig med at gå i skole. Det er jeg ikke. Udover stor respekt for arbejdet og vores medarbejdere, har min håndværksmæssige baggrund givet mig en stærk forståelse af nødvendigheden af hele tiden at uddanne og udvikle sig, siger ISS Danmarks afgående CEO.

Krystalliserende og kompromisløs

I de 10 år Christian Lindskov Alsø har været ansat i ISS, har koncernen været igennem en stor transformation, hvor hele forretningen er blevet meget fokuseret på færre kunder, men større kunder.

Fra tilstedeværelse i 50 til nu 30 lande. Fra globalt 533.500 til nu 360.000 medarbejdere – heraf 2.000 færre i Danmark. Med frasalg, børsnotering og utallige reorganiseringer, der har banet vejen for en global matrix organisation.

Det har været en kæmpe og krystalliserende global bevægelse, der har krævet kompromisløshed. Når det er lykkedes, handler det blandt andet om fokus på medarbejderne og vores kunder. Vi behandler alle medarbejderne ordentligt og sikrer gode forhold. Og så handler det altid om kunderne. Christian Lindskov Alsø

At vælge sine kunder med omhu

65 procent af ISS’ omsætning i Danmark kommer fra bare 45 Key Account kunder.

Christian Lindskov Alsø forklarer, at han har haft et meget stort fokus på at skabe tætte og personlige relationer til alle Key Account kunder og på at vælge de opgaver, som ISS Danmark byder på, omhyggeligt.

- Vores tilgang til markedet er segmenteret og centralt styret. Vi ved præcis, hvem vi gerne vil levere til, hvem der deler vores værdier og vil betale for vores services. Når ISS vinder kontrakter i dag, er der ofte gået to til tre års arbejde forud, fortæller han.

Den nye kundetilgang er dog ikke skabt uden det, ISS Danmarks afgående CEO betegner som ’bulder og brag’.

- Der er kunder, vi har opsagt. Der er offentlige og private kontrakter, vi har undladt at byde på, og der er selvfølgelig kunder, vi har tabt. Og selvfølgelig er det en klemme, når du driver en virksomhed som ISS i et ekstremt konkurrencefyldt marked med lav profit margin. På trods af det er vi lykkedes godt. I dag fastholder vi 98 procent af vores kunder i Danmark. Det er helt unikt i facility management-branchen og i markedet generelt, siger han.

Der er meget at være stolt af 

Snart går Christian Lindskov Alsø ud ad døren for sidste gang, men håber, at branchen fortsætter de gode takter, der blev skabt, da coronakrisen satte Danmark næsten skakmat.

Jeg håber, servicebranchen vil bygge videre på den positive energi og respekt, vi fik under coronakrisen. Der er så meget at være stolt af. Få brancher er så diverse på typer af virksomheder, den betjener – etnicitet, kultur og alder, som servicebranchen. Jeg håber, servicevirksomhederne fortsat holder sammen og sørger for de rette rammer til de mange gode medarbejdere. Christian Lindskov Alsø

Et af det steder, uden for ISS, Christian Lindskov Alsø har sat sit præg på servicebranchen, er som formand for branchefællesskabet Dansk Industri (DI) Service samt som medlem af forhandlingsudvalget for OK2023.

I DI Service er det særligt de konkrete tiltag, der kan give medlemsvirksomhederne en lavpraktisk fordel, han er glad for at have været med til at få søsat.

- Bestyrelsens mål var at forandre branchen samt sikre endnu bedre forhold for Dansk Industris medlemmer. Det har vi gjort. Vi har sørget for konkrete tiltag som for eksempel ’lærlingeindsatsen’, der skaber flere lærepladser og ’klimaklar virksomhed’, der hjælper medlemsvirksomhederne med at lave egne CO2-regnskaber og derved skærper deres konkurrenceevne i markedet. Vi er lykkedes med at gøre os relevante for medlemmerne. Denne store indsats har kun været mulig via medlemmerne af DI Service Bestyrelse samt DI’s mange dygtige medarbejdere. Det er jeg stolt af at have været en del af, siger han. 

Alene afsted på motorcyklen

Christian Lindskov Alsø er naturligt nok også stolt af sine resultater i ISS Danmark. Samtidig med at han glæder sig til den fremtid, der starter efter den 29. september 2023, når han tager hjem efter sin – foreløbige – sidste arbejdsdag.

- Jeg glæder mig utrolig meget til at holde fri og til at være mere sammen med familien, siger han.

Familien består af hans hustru Maria og to teenagebørn August og Josefine. Og selvom Christian Lindskov Alsø de seneste tre år som CEO i ISS Danmark har spist morgen- og aftensmad hjemme, er det 13 år siden, han sidst har holdt fri mere end de traditionelle uger i sommerferien.

- Først rejser vi samlet til Asien. Siden tager jeg halvanden måned alene på motorcyklen i Chile og Argentina, hvor jeg vil tænke mig om, hvad jeg vil fremover, som han siger.

Christian Lindskov Alsø har sagt op uden at have et nyt job på hånden. Han afviser, at han overvejer at skifte det private erhvervsliv ud med det offentlige. Men medgiver dog, at han har tænkt i retning af ikke-børsnoterede samt fondsejede virksomheder. Og at visse karrieretanker allerede nu rører på sig.

- Jeg har fået en stor interesse for renewable energy. Det er dybt fascinerende, at den energi vi skal bruge efter 2030, formentlig ikke er opfundet endnu. Det kunne være spændende at tage min baggrund i produktion, skalering og stærkt kundefokus, og parre det med en virksomhed med en visionær energiagenda, siger ISS Danmarks afgående CEO.

 

Christian Lindskov Alsø

47 år
CEO ISS Danmark siden 2020 – afgående
Tidl. Group CPO, koncern indkøbsdirektør, COO Asia Pacific i ISS
Tidl. ansat i bl.a. FLSmidth A/S, Vestas A/S og Nokia
Tidl. medlem af DI’s forhandlingsudvalg ifm. OK23
Tidl. formand for bestyrelsen DI Service – netop afgået

ISS A/S

Grundlagt 1901
Hovedkvarter i Søborg ved København
En af verdens største facility managment virksomheder - varetager bl.a. rengøring, sikkerhed, kantine og intern service
360.000 medarbejdere globalt - heraf 6.000 i Danmark
Kontorer i 30 lande
Omsætning globalt, 2022 76,50 mia. kr. - heraf 3,16 mia. kr. i Danmark

www.dk.issworld.com

Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold