12.04.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Nyheder

4 tendenser præger danskernes ferieplanlægning i 2022

Corona, krig og stigende priser har alt sammen stor betydning for danskerne, når dette års sommerferie skal planlægges. DI oplever fire tendenser, som vil præge danskernes ferievaner i 2022.

Foto: Robin Skjoldborg

For et par år siden rejste danskerne mere til udlandet end nogensinde før. Verden var åben og flypriserne uhørt lave. Pludselig kom pandemien, verden lukkede ned, og danskerne skiftede solferien ud med vandreture langs vestkysten og camping i det fri. Nu har krigen i Ukraine fået priserne på olie, energi og dagligvarer til at stige markant.

Det påvirker alt sammen vores ferievaner. I DI oplever vi lige nu fire ferietendenser, som vil præge danskernes ferievaner i 2022.

Læs bl.a. også artiklen på jv.dk.

1) 3G-ferie

Flere generationer vælger i stigende grad at holde ferie sammen og vi ser allerede nu et massivt træk på store hytter og feriehuse, hvor børn, forældre og bedsteforældre kan holde ferie sammen. Mange familier har været helt eller delvist adskilt fra hinanden i længere perioder under pandemien, og derfor er det helt nære - familien - i fokus.

- Feriehytterne bliver revet væk. Og selv de meget rummelige sommerhuse med plads til 20-22 mennesker bliver booket, siger Maria Krüger Torp, chef for DI Turisme og oplevelser.

2) Tryghed

Pandemien og krigen i Europa er med i baghovedet hos mange, når årets ferie skal planlægges. Ud over nærvær og familietid er tryghed derfor blevet et afgørende element i beslutningen om, hvor ferien skal gå hen.

- Vi kan allerede nu se i vores undersøgelser, at det, at man er i trygge rammer, betyder meget for ferieønskerne. Til gengæld går folk lidt mindre op i, om ferien foregår herhjemme eller i udlandet, siger Maria Krüger Torp.

Til trods for at mange lande har hævet deres coronarestriktioner, så planlægger flere danskere at holde deres ferie i Danmark. Det spiller også sammen med den bæredygtighedstendens, som præger markedet og sætter fokus på dét at flyve mindre, at rejse klimavenligt og lægge pengene lokalt.

3) Natur

Under coronanedlukningerne fik danskerne for alvor øjnene op for naturen, og den interesse består trods genåbningen af samfundet.

Allerede nu kan vi se, at lysten til at holde ferie tæt på naturen og havet er endnu større end sidste år, hvor det også var voldsomt populært. Der er simpelthen flere bookinger på alt, hvad der hedder aktiv ferie, vandring og havudsigt.

4) Penge

Men årets feriedrømme kommer også til – for nogen – at bære præg af et kompliceret forhold til penge.

Nogle familier har ekstra penge på lommen efter to år uden dyre udlandsrejser, og det kan give lyst til at bruge lidt ekstra penge på ferien i år.

Andre er mere påpasselige. Priserne på energi, dagligvarer og andre store poster i privatøkonomien er steget markant, og siden Ruslands invasion af Ukraine har vi set en mindre afmatning i bookingerne. Det trykker med andre ord på usikkerheden, og derfor er nogle - lige nu - mere tilbageholdende og afventende.

Cecilie Poulsen
Skrevet af:

Cecilie Poulsen

Relateret indhold