18.12.23 Turisme, Kultur & Oplevelser Blog

Et rekordår for dansk turisme går gå hæld – lad et nyt begynde

Julen står for døren, og snart viser kalenderen 2024. Vi skal tage afsked med et 2023, der satte helt nye standarder for dansk turisme. Både hvad angår antallet af overnatninger og den politiske opmærksomhed på branchen. Der hersker ingen tvivl om, at turisme er en dansk styrkeposition. Men hvis 2024 skal blive et nyt rekordår, skal branchen have bedre vækst- og udviklingsmuligheder.

Efter årene med pandemi, krig i Ukraine, energikrise, fødevarekrise og tårnhøj inflation blev 2022 et godt år for dansk turisme. Årsskiftet 2022/2023 var alligevel præget af en frygt for, at opsvinget kun var midlertidig, og at udviklingen i den danske turisme ville blive bremset igen.

Heldigvis bed opsvinget sig fast.

2023 blev et rekordår for dansk turisme, hvor især kyst- og naturturismen klarede sig exceptionelt. Udviklingen har især været drevet frem af gæster fra Tyskland og Holland, der er strømmet hertil for at opleve livet, stemningen og landskaberne ved vores kyster, øer og købstæder. Desværre er der sket et fald i antallet af norske og svenske gæster, der har søgt andre destinationer, da Danmark som følge af valutakurserne er blevet et dyrere rejsemål.

Ligeledes er storbyturismen gået den rigtige vej. Også her er der sket en markant vækst i antallet af tyske og hollandske besøgende. Samtidig er det værd at bemærke, at antallet af amerikanske hovedstadsturister i 2023 var højere end før corona. Det er gode nyheder. Særligt taget i betragtning af, at krigen i Ukraine fortsat lægger hindringer i vejen for eksempelvis cruise-turismen og langdistanceflyvningerne fra de asiatiske markeder.

Politisk set blev 2023 også året, hvor regeringen sammen med et bredt udsnit af partierne i Folketinget indgik en historisk finanslovsaftale for 2024. Det skærpede fokus på kultur og turisme er uden fortilfælde, og de 100 mio. kroner, der blev afsat til en turismereserve, vidner om, at turisme- og oplevelseserhvervet har fæstnet sig i den politiske bevidsthed.

Skal vi rette blikket lidt indad, har 2023 også været et godt år for DI Turisme, Kultur & Oplevelser. Vi har fået mange nye medlemmer og blandt andet budt en ny forening, Sammenslutningen af Videnspædagogiske Aktivitetscentre i Danmark, velkommen i turismefællesskabet. Derudover har vi udvidet vores portefølje med et nyt netværk for kulturledere og etableret en ny sammenslutning af danske  arenaer, spille-, messe-, konference- og kongressteder under navnet DI Venues.

2023 har igen bekræftet, at turisme er en styrkeposition for Danmark.

Der er derfor - berettiget – tårnhøje forventninger til turismeåret 2024. Det er dog vigtigt at huske på, at vi befinder os i en tid post corona, hvor den internationale konkurrence om turister er mærkbart intensiveret. Det gælder i særdeleshed for erhvervs- og mødeturismen, der endnu ikke er kommet tilbage på 2019-niveauet efter pandemien. Hvis ikke vi kan give branchen attraktive vækst- og udviklingsmuligheder, risikerer Danmark at tabe terræn til konkurrerende destinationer.

Derfor er det fortsat en kerneopgave at skabe og fastholde de danske politikeres og nøgleaktørers opmærksomhed og engagement på de turismepolitiske dagsordner. I DI Turisme, Kultur & Oplevelser ser vi derfor frem til et 2024, hvor der bliver masser at kæmpe for.

Vi skal blandt andet kaste os ind i de igangværende politiske processer omkring turismereserve, museumsreform og et kulturpas til unge. Vi skal fortsat spille ind til den offentlige debat, stille skarpt på branchens vilkår og synliggøre de danske turisme- og oplevelseserhvervs værdi og betydning for det danske samfund.  Og så skal vi selvfølgelig benytte alle tænkelige muligheder for at sætte vores politiske aftryk, hvor det gavner de danske turisme- og oplevelseserhvervs konkurrenceevne.

I første omgang vil vi sige tak for et godt 2023. Vi glæder os til at trække i arbejdstøjet efter nytår og gøre 2024 til endnu et godt turisme-år.

Glædelig jul og godt nytår,
Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret indhold