24.10.23 Turisme, Kultur & Oplevelser Blog

Vestkysten er en vækstmotor for dansk turisme

Den danske vestkyst slanger sig 550 km fra Skagen i nord til Vadehavet mod syd. Denne lange strækning af storslået natur og store attraktioner og oplevelser udgør en af dansk turismes kronjuveler. Det er en vækstmotor, som vi skal sikre gode rammer for at kunne fortsætte i fremtiden.

Dette debatindlæg er også bragt i Jydskevestkysen og er skrevet af Chef for DI Turisme & Oplevelser Maria Krüger Torp og branchedirektør for Turisme, oplevelser og kultur hos Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen.

Tallene taler for sig selv, når vi ser på, hvad turismen på Vestkysten bidrager med til dansk økonomi. I 2019 omsatte turister i området for 24,5 mia. kr., hvilket svarer til næsten hver femte krone i den samlede turismeomsætning i landet. Det er omsætning, som kommer lokalsamfundene bredt til gode, og som skaber stedbundne arbejdspladser til ikke mindst unge og ufaglærte.

Vækst i kyst- og naturturisme kræver investeringer

Turismen på Vestkysten er en unik styrkeposition med omkring halvdelen af alle overnatninger i kyst- og naturturismen i Danmark. Der er flere tyske gæster her, end der er i Norge og Sverige tilsammen. Fra 2017 frem til rekordåret for dansk turisme i 2022 er over 60 pct. af stigningen i internationale gæster til Danmark netop at finde på Vestkysten.

Hvis vi skal holde gang i denne vækstmotor, er det nødvendigt, at vi skaber gode rammer for kyst- og naturturismens udvikling, herunder at tiltrække investeringer i attraktioner og overnatningskapacitet til de egne af landet, der ligger uden for de store byer. Væksten i efterspørgslen i kyst- og naturturismen overhaler investeringsniveauet, og det kan på sigt være en stopklods for udviklingen.

Mens nogle projekter heldigvis lykkes, er der også både renovering og nybyggeri, som må gå forgæves i deres jagt på kapital. Her kæmper virksomheder med finanssektorens og investorernes manglende indsigt i turismens forretningsmodeller.

Tilbage i 2020 og 2021 blev der som del af to politiske aftaler under Covid-19 afsat i alt 25 mio. kr. til etablering af en projektmodningsfond. Modningsfonden har netop til formål at understøtte tiltrækning af investeringer i turismerelateret overnatningskapacitet uden for de største byer i Danmark, men fonden er endnu ikke blevet etableret. Projektmodningsfonden vil ellers styrke dialogen med investorer og lette vejen for tiltrækning af ejendomsinvesteringer blandt andet langs Vestkysten – til gavn for gæster, erhvervsliv og lokalbefolkningen.

Offentlige og private investeringer

Stimulering af den private investeringslyst skal gerne gå hånd i hånd med offentlig finansiering. Der er også brug for, at kommunerne investerer i den nødvendige infrastruktur og klimatilpasning. De fysiske rammer skal følge med den stigende efterspørgsel, og planlægningen skal understøtte attraktive og sammenhængende turismeområder på Vestkysten. Regeringens pulje til offentlig turismeinfrastruktur og de fysiske udviklingsplaner er vigtige bidrag i dette arbejde, men kan ikke stå alene.

Vi ser derfor frem til, at regeringen snarest etablerer den projektmodningsfond, der er politisk aftalt og sat penge af til.

Lad os understøtte en fortsat vækst på Vestkysten – i et samspil mellem virksomheder, destinationer, kommuner og stat. Som man på afmålt vestjysk facon ville sige: Det kan godt svare sig.

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold