GettyImages
12.03.19 ATL Nyheder

Lærlinge kan nu bo på skolehjem i praktiktiden

Det er blevet lettere for unge at søge læreplads på virksomheder, som ligger langt fra bopælen. Som et forsøg tilbyder otte jyske skolehjem nu, at lærlinge kan bo på hjemmene, mens de er i praktik på en virksomhed. Det giver både virksomhederne og de unge flere muligheder, når der er en læreplads, som skal besættes, mener ATL.

23-årige Henrik André Nielsen kommer fra Farsø. Men han bor på skolehjemmet, der er tilknyttet Uddannelsescenter Holstebro, mens han er i praktik som chauffør hos Ejler Chr. Knudsen A/S i Holstebro. Her kører han alt fra skrald til skrot og særtransporter.

- Jeg har vanvittigt varierende arbejdstider, så det er rart, at jeg kan tage ind på skolehjemmet i stedet for at køre fem kvarter i bil til Farsø, siger Henrik André Nielsen.

Bor med andre unge Skolehjemmene er normalt forbeholdt unge, der går på en erhvervsskole. Her kan de bo billigt i skoleperioderne. Men otte skolehjem i Jylland kan nu tilbyde plads til lærlinge, der er i praktik på en lokal virksomhed. Forsøgsordningen blev indført sidste år.

Det betyder, at en kommende chauffør kan søge en læreplads langt væk hjemmefra. Det er faktisk et krav, at man skal bo mindst fem kvarter væk fra praktikpladsen. Han eller hun kan bo sammen med andre unge og skal ikke selv sørge for mad. Samtidig er der altid en voksen at gå til, hvis der er behov for det.

- Det kan godt være svært for de unge at tage væk fra de trygge omgivelser hjemme. Her giver vi dem mulighed for at være sammen med andre unge. Og vi laver også nogle aktiviteter sammen med dem, siger Kent Wamberg Hansen, der er afdelingsleder hos Uddannelsescenter Holstebro.

Skal gøres permanent Indtil videre har kun få lærlinge benyttet sig af det nye tilbud. Men direktør i ATL Lars William Wesch mener, at tilbuddet spiller fint sammen med lærepladsgarantien.

- Det giver både virksomhederne og de unge flere muligheder, når der er en læreplads, som skal besættes. Det er fremragende, at der er skabt denne mulighed, og vi vil arbejde for, at den bliver permanent, siger Lars William Wesch.

Henrik André Nielsen er meget glad for muligheden for at arbejde hos Ejler Chr. Knudsen A/S og bo på skolehjemmet.

- Jeg synes, at man skal gribe de muligheder, som byder sig. Og jeg havde muligheden for at få en praktikplads i Holstebro, siger han.

- I starten kørte jeg i bil to en halv time hver dag til og fra arbejde, og der var selvfølgelig en del udgifter til bilen. Jeg sparer altså penge ved at bo på skolehjemmet.

Følgende erhvervsskoler er med i forsøgsordningen: Uddannelsescenter Holstebro, Skjern Tekniske Skole, EUC Nord, EUC Nordvest Thisted, EUC Nordvest Morsø Landbrugsskole, EUC Nordvest Fiskeriskolen Thyborøn, Gråsten Landbrugsskole og Struer Statsgymnasium.

I Holstebro koster det 523 kroner om ugen at bo på skolehjemmet. Det er betaling for kost og logi.

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk