Fotokredit: DI Bilbranchen

25.10.23 DI Bilbranchen Nyheder

En ESG-maggiterning for bilforhandlere

DI Bilbranchen søsætter nu et ambitiøst projekt, der fra start 2024 skal ende ud et i branchespecifikt ”ESG-kit” for medlemmerne.

På DI Bilbranchens ESG-webinar den 13. september fortalte branchedirektør Thomas Møller Sørensen, og underdirektør i DI, Mette Gyde, hvordan DI og DI Bilbranchen i samarbejde vil arbejde henimod at kunne udarbejde en række branchespecifikke ESG-guides og værktøjer. Værktøjerne skal hjælpe DI Bilbranchens medlemmer i gang med ESG-arbejdet og få dem langt i processen. Og nu kan DI Bilbranchen løfte første del af sløret for, hvad foreningen barsler med i den kommende tid.

Workshops og ESG-produkt med lancering i start 2024
Hele det europæiske CSRD-direktiv er omfattende og kompleks, og for den enkelte bilforhandler kan det være svært at få overblikket over, hvad der er væsentligt at rapportere ind på for lige præcis ens egen virksomhed.

Som blandt de første brancher i DI-huset, går DI Bilbranchen derfor nu i gang med at invitere et hold af repræsentanter fra vores medlemmer ind til at deltage i en række workshops, der afholdes i januar 2024.

På baggrund af erfaringerne fra disse workshops er målet, at DI Bilbranchen i starten af første kvartal 2024 kan præsentere et ”ESG-kit” for medlemmerne, som helt ned på det enkelte datapunkt kortlægger, hvad en bilforhandler typisk både skal og bør indrapportere på under både E, S og G i scope 1, 2 og 3.

Derudover skal kittet også kunne hjælpe medlemmerne med at:

  • Blive skarpe på egen værdikæde og forretningsmodel.
  • Få overblik over ens CO2-emissioner i scope 1, 2 og 3.
  • Få kortlagt virksomhedens eksisterende viden og hjælp til at finde resten via portaler, databaser, standarder mm.

”Vi skønner, at ti procent af vore medlemmer skal rapportere på deres ESG-indsats, for resten vil det være frivilligt. Men vi hører allerede nu fra mindre medlemmer, at deres kunder er interesserede i at høre om deres planer på området. Derfor er der ingen tvivl om, at kravene både vil være en tung administrativ byrde, men også en konkurrencefordel, hvis man gør det klogt”, fortæller DI Bilbranchens direktør, Thomas Møller Sørensen og fortsætter:

”Bilforhandlerne er meget forskellige i størrelse, men deres grundlæggende forretningsmodel er ofte den samme. Derfor tror vi på, at vi i DI Bilbranchen kan gøre mange medlemmer en stor tjeneste ved at udarbejde et ESG-rapporteringskit for alle tre bogstaver så at sige. Det er vores håb, at det kit, vi forventer lancere i det tidlige forår, vil få vores medlemmer langt i arbejdet.”

Vil du bidrage med jeres ESG-erfaringer?

Sidder du inde med ESG-erfaringer, som du mener kunne være relevante for DI Bilbranchen at tage med ind til vores workshops, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv eller ring til Claus Dahlbom Hansen på e-mail  cldh@di.dk  eller tlf.: 2051 3733.

Hvordan kommer jeg i gang allerede nu?
DI Bilbranchen og DI har haft ESG som prioriteret indsats gennem hele 2023, og det har afstedkommet flere forskellige tilbud, kurser og webinarer om ESG-rapporteringskravene.

Et godt sted at starte er at se eller gense DI Bilbranchens ESG-webinar (du skal være logget ind på di.dk for at få videoen frem).

Og på denne side får du overblikket over, hvordan DIs tilbud kan hjælpe din virksomhed i gang med ESG.

”DI har fra start været tæt involveret i udformningen af de konkrete ESG-krav til virksomhederne, herunder bilforhandlere. Allerede nu kan de af vores medlemmer, der ønsker det, derfor komme i gang med deres indsats ved at trække på en række nyttige redskaber fra DI, vi har samlet på DI Bilbranchens hjemmeside, ligesom det også er muligt at se webinar om ESG-krav, specifikt rettet mod bilforhandlere”, fortæller Thomas Møller Sørensen.

Hvem er omfattet af kravene?
Fra 2024 gælder de nye ESG-krav for børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte, og fra 2025 udvides kravene til også at gælde for virksomheder i regnskabsklasse ”C-Stor”. Da de omfattede virksomheder som en del af kravene pålægges at indhente ESG-data fra deres værdikæde, kan mange flere danske virksomheder allerede fra næste år blive påvirket af kravene og forventes at kunne levere de efterspurgte ESG-data i et eller andet omfang. Et dataudtræk har vist, at omkring 10 pct. af DI Bilbranchens medlemmer vil være direkte omfattet af kravene i 2025.

Claus Dahlbom Hansen

Claus Dahlbom Hansen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3334
  • Mobil +45 2051 3733
  • E-mail cldh@di.dk

Relateret indhold