Dansk Beton

Musicon

Musicon er en ny kreativ bydel i Roskilde, der udvikles på et 250.000 kvadratmeter stort areal, der tidligere rummede en betonvarefabrik. Når Musicon er færdigudviklet om 10-15 år, vil det være en kreativ bydel med liv det meste af døgnet, ca. 650 boliger og omkring 2.000 arbejdspladser.

Musicon er nomineret til Bæredygtig Beton Prisen 2017 for en arkitektonisk markant omdannelse og genbrug af 250.000 kvadratmeter betonindustriområde til en ny bydel. Frem for at jævne betonfabrikken med jorden og sanere hele området har Roskilde Kommune valgt at bevare de eksisterende betonfabrikshaller med deres rå udtryk og bygge videre på dem med ny arkitektur. De oprindelige betonfabrikker genbruges både bæredygtigt og æstetisk for hele området, så de giver området en unik identitet med afsæt i den industrielle kontekst og fortid.

Den samlede plan viser, hvordan cirkulær økonomi kan handle om mere end genanvendelse af affald. Ved omdannelsen af det tidligere industriområde er de oprindelige betonkonstruktioner brugt og integreret aktivt i det nye byggeri. Desuden kan omdannelsen inspirere andre til lignende projekter, hvor der tages udgangspunkt i eksisterende byggeri frem for at rive ned og bygge nyt.

Musicon er et bæredygtigt bygge- og anlægsprojekt, fordi man har undladt en komplet nedrivning og sanering, og i stedet genbrugt både de gamle betonkonstruktioner og betonbelægninger som en integreret del af den nye bydel.

Fakta om Musicon

Bygherre: Roskilde Kommune
Placering: Roskilde Syd
Rådgivere: COWI, GHB, SLA, LIWplanning
Entreprenør: Arkil A/S, F. J. Poulsen A/S og Optimus Anlæg A/S
Areal: 142.000 kvadratmeter kommunalt ejet, 56.760 kvadratmeter privatejet
Anlægssum: 15-20 mio. kr.
Udført: 2010 - 

Foto: Kim Wendt

Foto: Kim Wendt

Foto: Kim Wendt

Foto: Rasmus Hjortshøj

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy