Dansk Beton

En arkitektonisk trædesten til naturoplevelser

Danmarks første nationalparkcenter kiler sig nænsomt, men synligt ind i Vesterhavets vindblæste klitlandskab.

Foto: Torben Eskerod

Thy Nationalpark har fået et tilhørende nationalparkcenter omringet af vild og fri natur – og det lille fiskersamfund Nr. Vorupør. Her kan besøgende hente viden om områdets historie, landskabsdannelse og nationalparkens særegne natur. Hele 100.000 gæster blev det til det første år, hvor Thy også blev kåret af New York Times som et af de 27 bedste steder at besøge i verden.

LOOP Architects har tegnet Nationalparkcenter Thy som en portal til den 244 kvadratkilometer store nationalpark og dermed konkretiseret bygherres ønske om en arkitektur, der blidt trækker sine gæster ind i bygningen for – kort efter – at føre dem videre ud i naturen.

Udgangspunktet for designet har været at forstå og respektere landskabet, byen og ikke mindst naturen, lyder det fra Morten Nymann, arkitekt og partner hos LOOP Architects. Opgaven var krævende, da det var en præmis, at byggeriet skulle placeres inde under en klit. Derfor var beton det oplagte – og måske eneste mulige – valg.

”Byggeriet ligger både midt i den vilde natur og i det her lille, fine lokalsamfund, og så er det altså ikke en god idé at rage for meget op, for så får det ”hug” af naturen og måske også af lokalbefolkningen. Derfor skulle designet på en gang være æstetisk og markant, ydmygt og snusfornuftigt,” siger Morten Nymann.

Sandfarvet bakke i beton

For den besøgende fremstår Nationalparkcenter Thy derfor som en arkitektonisk trædesten til oplevelser i naturen. Indgangen foregår via bygningens imødekommende vinger, der er udført i en lys, sandfarvet  stedstøbt beton med et vægforskallingssystem, der giver et rent design med bevidst placerede samlinger og konushuller, mens ”taget” er dækket af sand og græs og samlet set fremstår som en enhed i klitten. Således integreret i en klit med pres fra sand, vind og vejr fra alle sider var beton det eneste mulige materiale for LOOP Architects, for hele grundpræmissen har været minimalt vedligehold og mange års holdbarhed.

”Det er et byggeri, der kræver robusthed – vægten af en klit, dagevis med regn og mennesker, der går rundt ovenpå. Det har krævet mange ingeniørtimer, for man har så at sige skalperet klitten for beplantning, fjernet det overflødige sand, støbt betonen og lagt sandet på igen,” fortæller Morten Nymann.

Byggeri iklædt ydmyghed

Indendørs, i midlertidigt ly fra Vesterhavets rusken, mødes man af et lyst og åbent rum i beton og egetræ. I udstillingen kan den besøgende hente viden om landskabsdannelse og den særegne natur i Nationalpark Thy, mens store panoramavinduer sørger for en fortsat ekstraordinær udsigt til havet, byen, nationalparken og himlen. Meningen er et kort visit, inden nationalparken skal udforskes.

”Besøgende har overtøj på, orienterer sig lidt og drager ud igen. På den måde er Nationalparkcenter Thy et midlertidigt nedslag, før man er ude i naturen igen,” siger Morten Nymann.

Han synes, at byggeriet passer godt ind i det lille samfund, og de lokale har taget det til sig.

”Som designere iklædte vi os ydmyghed, og vi synes, vi er lykkedes,” siger han og glæder sig til, at beplantningen får rigtig fat, så man igen kan gå oven på klitten og nyde dette perfekte solnedgangssted.

Bygherre Nationalparkfond Thy
Arkitekt LOOP Architects
Landskabsarkitekter SLA
Rådgiver LB Consult
Entreprenør (beton) HMC Byg & Anlæg
Betonproducent Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik
Placering Nr. Vorupør, Thisted
Færdigt 2021
Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Skamlingsbanken

Ved Skamlingsbanken befinder en organisk betonkonstruktion sig nænsomt placeret inde i bløde bakker formet i istiden. Det nye besøgscenter danner rammen om udstilling, undervisning og café og er afsæt for oplevelser i det omkringliggende landskab.

Læs mere om projektet her.

H.C. Andersens Hus

Det ny H.C. Andersens Hus i Odense tager sit afsæt fra de eksisterende bygninger omkring forfatterens fødehjem i et cirkulært formløb i beton, der flyder over og under jorden og interagerer med den tilhørende magiske have.

Læs mere om projektet her.

Jesper Ketelsen

Jesper Ketelsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0156
  • Mobil +45 2477 8689
  • E-mail jek@di.dk