FOS

Meet a member: Niels Bohr Institutet

Danmark er blevet udvalgt af NATO til at være alliancens knudepunkt inden for kvanteteknologi - en central komponent af fremtidens Forsvar - og her er Niels Bohr Institutet i centrum.

Niels Bohr Institutet repræsenterer fysik på Københavns Universitet. På Niels Bohr Institutet forskes og undervises der indenfor et bredt spektrum af fysikkens områder, teoretisk såvel som eksperimentelt: Astrofysik, biofysik, computerfysik, faststoffysik, geofysik, kvantefysik og partikelfysik.

Niels Bohr Institutets primære formål er generering af ny viden og erkendelser, ligesom det bidrager til udvikling af en yderst kvalificeret talentmasse. Institutet består af ca. 430 forskere, 100 administrativt og teknisk personale, 140 PhD’er studerende og 700 studerende.

Teknikken testes på Niels Bohr Institutet

Foto: Ola Jakup Joensen

Kvanteteknologi i fokus

Allerede i 2021 valgte NATO’s medlemslande at gøre teknologiudvikling til et af de højest prioriterede områder for Alliancen. Centralt blev der lanceret et nyt initiativ, kaldet NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). Formålet er, at NATO skal holdes på forkant af den teknologiske udvikling af nye og disruptive gennembrud.

NATO besluttede at placere tyngdepunktet for denne indsats i Danmark med et nyt Center for Kvanteteknologi. Her blev det ligeledes besluttet, at Niels Bohr Institutet skulle være det centrale bindeled som vært i projektet.

Formålet med Center for Kvanteteknologi er at samle iværksættere, investorer, videnskabskvinder og -mænd samt teknisk personale, der skal være med til at accelerere udviklingen og kommercialiseringen af dual-use kvanteteknologier til gavn for Alliancen. Aktiviteterne i regi af Niels Bohr Institutet vil have fokus på det civile brug af teknologierne.

DIANA-initiativet I Danmark består af to enheder: Quantum Innovation Accelerator (QIA) og Quantum Test and Fabrication Facilities (QTF). QIA-aktiviteterne ligger i regi af BioInnovation Institute (BII), som har stor erfaring og succes med accelerering af ny viden og teknologi til kommercialisering. Det er ligeledes etableret et stort center for kvanteteknologi NQCP støttet af Novo Nordisk Fonden.

Niels Bohr Institutet har siden valgt at blive en del af DI Forsvar og Sikkerhed, da de på den måde kan være med til at synliggøre, hvad der ligger for muligheder for relevante danske virksomheder i regi af NATO’s DIANA initiativ.

Relateret indhold