11.02.20 PI Nyheder

OK-gennembrud: Stor betydning for Procesindustrien

Søndag d. 9. februar indgik DI og CO-industri forlig med fokus på tryghed, fleksibilitet og fortsat konkurrencekraft. Mere forældreorlov til fædre, øget fritvalgsbidrag og nye tiltag på pensionsordningen er nogle af de tiltag der indgår i aftalen.

Aftalen om nye overenskomster, som DI og CO-industri indgik i søndags, efter udfordrende forhandlinger, er nu på plads. DI og CO-Industri er nået til enighed om en treårig fornyelse af Industriens Overenskomster. Med forliget ændres blandt andet reglerne for barsel, med otte ugers forældreorlov til fædre. Det er tre uger mere, end i dag. Derudover bliver helt unge lærlinge og elever dækket af den udvidede pensionsordning. De medarbejdere, der vælger at fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen, kan vælge at få pensionsbidraget udbetalt som løn. Et andet punkt i den nye aftale er fritvalgsbidraget, der hæves fra 4-7 pct. Det giver den enkelte medarbejder større fleksibilitet til selv at vælge mellem frihed, løn eller større pensionsopsparing.

Formanden for Procesindustrien Jesper Thomassen, Managing Director, Nordic Sugar, sad med ved forhandlingsbordet, og udtaler følgende:

”Efter nogle udfordrende overenskomstforhandlinger, er vi kommet frem til et forlig, der giver mere tryghed for medarbejderne og mere fleksibilitet for arbejdsgiverne. Vi har fokuseret på at bevare virksomhedernes konkurrencekraft, samtidig med at vi har mødt lønmodtagerens forventninger. Overenskomstforhandlingerne er klare og tydelige, så de er nemme at anvende i praksis”.

Andre elementer af aftalen er blandet andet:

  • Bedre vilkår for langtidssyge medarbejdere
  • Enklere lønadministration
  • Afdækning af andre ansættelsesformer
  • Støtte til uddannelse aftalt mellem virksomhed og medarbejder
  • Aftalt uddannelse.

Udvalgsformand for MPU – Medarbejderpolitisk udvalg Charlotte Lorentzen, Plant Manager, Chr. Hansen, fortæller:

”Det er en styrkelse af vores uddannelsesmuligheder i industrien, at Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF) nu er blevet en blivende del af overenskomsten. Medarbejderne har ret til at få støtte fra IKUF til uddannelse aftalt med virksomheden. Denne rettighed blev aftalt som en forsøgsordning i 2017.”

Aftalerne gælder fra 1. marts 2020 til 1. marts 2023.


Du kan læse mere om OK-gennembruddet her.

Du kan læse mere om IKUF her.

Xenia Justiniano
Skrevet af:

Xenia Justiniano

Relateret indhold